Bakan Yıldız: Petrol platformu, Tuzla’da inşa edilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sismik gemilerinin Karadeniz ve Akdeniz'de yaptıkları araştırmalardan olumlu sonuçların gelmesi durumunda Tuzla'da petrol platformu inşa ettirmek istediklerini söyledi.


Lübnan'ın elektrik ihtiyacının karşılanmasında görev alacağı belirtilen ve Karadeniz Holding için Sedef Tersanesi'nde inşa edilen Karadeniz Powership Orhan Bey isimli enerji gemisinin denize indirme törenine Bakan Taner Yıldız ve diğer yetkililer de katıldı.

Törende konuşma yapan Bakan Yıldız, bölgenin siyasi istikrarının çok karışık olduğu bir dönemde yüzen enerji santrali ile Lübnan'a bir ışık götürülmüş olacağını, bunun da ekonomik, ticari, enerji sektörü ile alakalı olmasından çok insani bir durum olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin büyümesini bir matruşka siyaseti ile yapmadıklarını ifade eden Yıldız,

"Açıldıkça içinden başka hesapların çıktığı bir uluslararası ilişki düzenlemiyoruz. Doğru işin yanlış türevi olmaz ama yanlış işin de doğru türevi olmaz. Bu yüzden doğru yerde durup doğru şeyler yapmamız lazım. Dünyanın entelektüel bir gerçeği var, o şunu söylüyor; doğru yaptığınız kadar güçlenirsiniz, yanlış yaptığınız kadar da zayıflarsınız.

Alaska'daki balinaya değer veren insanlık, 200 kişinin katliama uğradığı bir yapı içerisinde sessiz kalabiliyor. Doğruyu yapmaya borçlu olan yalnızca Türkiye değildir. Dünyanın bütün ülkeleri, bütün güçleri doğru yapmaya borçludur. İnsanlığın yaratıldığından bu yana olan yapı bize bunu söylüyor. O yüzden İslami demiyorum, ama insani değerlerle dahi dünyadaki yapılan bütün katliamlara karşı çıkıyor olmamız lazım. Görüş farklılıkları ne olursa olsun insanlığımızı koruyor olmamız lazım." diye konuştu.

Karadeniz Holding'in sahip olduğu 1250 MW'lık kapasitesinin 20'ye yakın ülkenin bir içerisinde kullandığı kurulu düzeneğe karşılık geldiğini dile getiren Yıldız,

"Bugün öyle ülkeler var ki, kurulu gücü Karadeniz Holding'in kurduğu kurulu güçten daha düşüktür. O yüzden enerji sektörü ile alakalı çok ciddi bir atılım demektir bu. Yüzer santrallerimizin yalnızca Lübnan'da, Irak'ta ve inşallah problemini aşacağımız Pakistan'da değil, aynı zamanda birçok ülkede ben faydalı olacağına ben inanıyorum, Türkiye'nin bayrağını, Türkiye'nin sesini, Türkiye'nin enerji sektörünü çok rahatlıkla ve itibarlı bir şekilde temsil edeceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Dünyanın en gelişmiş 10 sismik gemisinden bir tanesini aldıklarını anlatan Yıldız, bu geminin mekanik aksamının, daha sonra da bütün aviyonik aksamının Türkiye' de yapılacağına inandığnı söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Bizim ihtiyaçlarımız bitmez, çünkü petrol gittikçe daha fazla ihtiyaç hissedilen ve Türkiye'nin enerji kalemleri ile alakalı ciddi bir yapı arz eden duruma geldi. Eğer biz sismiklerimizle, Karadeniz ve Akdeniz'de yapacağımız sismiklerle iyi bir nokta yakalarsak, petrol ve doğalgaz bulgusuna inşallah rastlarsak, ben bir ben bir paltform ihtiyacımız olduğunu söylemek isterim. Ve bu platformun ilk alacağımız teklifin şu ana kadar hiç yapmamış olsa da yerli sanayi tarafından, Tuzla tarafından yapılmasını canı gönülden isterim.

Ben buna inanıyorum, inşallah sismiklerimiz bize iyi veriler vermiş olsun. Hem üç boyutlu hem de iki boyutlu sismiklerimiz Karadeniz ve Akdeniz'de inşallah iyi bir bulguya rastlamış olsun biz arama platformumuzu, sondaj platformumuzu Tuzla'da yaptırmış olalım.

Ancak o adımı aşmadan bunu yaptırmış olmamız çok gerçekçi olmaz. O yüzden hiçbir zaman aldatan olmayacağız dedik. Burada bütün politikamızı bütün şeffaflığı ile beraber belirtiyorum, inşallah inanıyorum ve ümit ediyorum, sismiklerimizden aldığımız doğru ve iyi sonuçlarla biz sondaj platformumuzu da Tuzla'da yaptırmış oluruz. Ömrü yetenler inşallah o törene burada katılmış olurlar, ve bu başarıya da hep beraber imza atmış olurlar."

Konuşmaların ardından 136 MW kapasiteli Karadeniz Powership Orhan Bey isimli enerji gemisini gezen Yıldız, burada teknik personelden bilgi aldı.

Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Karadeniz'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan da katıldı.

Editör: TE Bilişim