Türkiye’ye ‘servet’ Bıraktı

Petrol kralı Suudiler, bir depo yakıt almak için Türkiye’ye ‘servet’ bıraktı…

Suudi arabistan Kraliyet ailesine ait dünyanın en büyük 10. yatı ‘Al Salamah’ Marmaris’e geldi. Dev yatın yakıt tankını 400 Ton mazotla doldurmak için 900 bin lira harcandı.

Sabahın erken saatlerinde ilçeye gelen ve marinalara sığmadığı için kruvaziyer limanının küçük rıhtımına yanaştırılan 139,3 metre uzunluğundaki ‘Al Salamah’a yakıt ikmali yapıldı. İzmir’deki Aliağa Rafinerisi’nden 2’si kara, biri ise denizden gelen 4 tanker, yaklaşık 3 saatte yatın tankerine 400 bin litre Transit yani gümrüksüz yakıt doldurdu. Litresi 0,80 avrodan satılan mazot için yaklaşık 900 bin lira ödendiği belirtildi. Gıda ve erzak alımı, resmi evrak masrafları ve liman için ödenen bedelle yatın, Türk ekonomisine katkısının 1 milyon lirayı aştığı kaydedildi.

PRENSİN YATIYDI

1999’da Almanya’da inşa edildikten sonra denize indirilen ve o dönem dünyanın en büyük yatı olan ‘Al Salamah’ın sahibi 2011 Ekim’inde hayatını kaybeden Suudi Arabistan Veliaht Prensi Sultan Bin Abdülaziz El Suud idi. Suud öldükten sonra, yaklaşık 300 milyon dolar değerinde olduğu tahmin edilen yat, Prensin, Suudi Arabistan Kraliyet Ailesine mensup yakınlarına MİRAS kaldı. Varisler, 2013’sonlarında yatı 280 milyon dolara satışa çıkarıldı. Satılıp, satıldığı bilinmiyor, denizcilik ve yat sektöründe ‘Al Salamah’ın adı hala Suudi Arabistan Kraliyet ailesiyle anılıyor.

GEMİ DEĞİL YAT

Öte yandan, Marmaris’te yaşayan vatandaşların bir çoğu, limanda demirli dev yatı görünce gemi sandı. 22 kabininde 40 misafir ağırlayacak kapasiteye sahip ve 94 kişilik mürettebatı bulunan yatın taban alanı 12 bin, toplam yüzölçümü ise 130 bin metrekare. 12 bin 234 groston ağırlığındaki yatta bir sinema, kütüphane, iş merkezi, tam donanımlı poliklinik, güzellik, spor salonu ve spa bulunuyor.

ŞEYH DE YAKIT İÇİN SERVET HARCAMIŞTI

DUBAİ Şeyhi Abdullah Al Futtaim’in, geçtiğimiz Şubat ve Haziran aylarında iki kez Marmaris’e demirleyen 110 metrelik süper lüks yatı “Radiant”ın yakıt tankını mazotla doldurmak için toplamda yaklaşık 1 milyon 700 bin lira harcanmıştı.

5

Editör: TE Bilişim