Türkiye'ye İkinci Piyango Vurdu

Petrol fiyatlarının düşmesi gibi küresel faizlerin düşmesi de Türkiye ekonomisine yarayacak. İşte Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım'ın konuyla ilgili yazısı.

Türkiye'ye ikinci piyango vurdu "Petrol fiyatının 115 dolar düzeyinden 50 doların altına gerilemesi Türkiye ekonomisi için ilk piyangoydu. Bu fiyat düşüşü hem enflasyonu hem de cari açığı ekstra olarak düşürüp büyümeye ivme katacak İkinci piyango ise Avrupa Merkez Bankası’nın öncülüğünde küresel faizlerin düşmesiyle geldi.

İlk faiz indirimini yapan TCMB’nin yarın Enflasyon Raporu ile yeni indirimlere kapı aralaması bekleniyor Avrupa Merkez Bankası ECB’nin 1.1 trilyon Euro’luk tahvil alım kararından sonra hem Euro’nun hem de faizlerin düşüşü hızlandı.

Devlet tahvillerinin merkez bankaları tarafından satın alınmasıyla her ay piyasaya çıkacak 60 milyar Euro’nun göreceli olarak daha yüksek getiri sağlayan Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere yönelmesi beklenebilir. Böylece Türkiye 2015 yılı başında petrolün düşüşünden sonra ikinci avantajını da yakalamış oldu.

Nitekim faiz oranları geriliyor ve sonunda buna Merkez Bankası da politika faizini yarım puan düşürerek katıldı. Yarın yılın ilk Enflasyon Raporu’nu açıklarken de yeni indirimlerin yolu açılacak gibi. TCMB Başkanı Erdem Başçı cuma günü “Enflasyon ve reel faizlerin düşmeye devam etmesi kuvvetle muhtemel” dedi.

Dışarının da desteğiyle faizde yeni düşük plato yakalandı. Bu iki avantajın üzerine bir de yapısal reformlar eklenebilseydi Türkiye yeni bir hikâye ortaya çıkarabilirdi. Buna şimdilik seçim takvimi müsaade etmiyor. Yılın ikinci yarısında da çifte avantaj durur mu, yoksa uçup gider mi bilinmez."

Milliyet

Editör: TE Bilişim