3 TANKER DENİZDE BEKLİYOR

İngiltere'de petrol dolu 3 tanker, aylardır denizin ortasında bekliyor, fiyatlar istedikleri oranda yükselmediği sürece kıyıya yanaşmayı da reddediyorlar. Benzinde artış İngiliz sürücülerin sabrını taşırırken, İngiltere sahillerinde seyreden ancak yükünü boşaltmayı reddeden 3 tanker krize yol açtı.

BEKLEME OYUNU...

Daily Mail gazetesinin "Köpekbalıkları İngiltere kıyılarında" başlığıyla verdiği haberde, Devon kıyılarında "bekleme oyununa" başlayan tankerlerde başlatılan eylemin her geçen saat spekülatörlere yaradığına ve fiyatların yükselmesine neden olduğuna dikkat çekildi. Yüklerini boşaltmayı reddeden 10 araçlık filonun bir parçası olan tankerler, petrol fiyatı istedikleri seviyeye yükselenen kadar denizin ortasında kalmada ısrarlı.

GÜNDE 1 MİLYON STERLİN KAR

Tankerlerdeki 378 milyon Sterlin'e yakın yük günde 1 milyon sterlin değerinde arttı. "Bekle-izle" taktiği sayesinde yaşanan yüzde 21 oranında kar artışıyla birlikte İngiliz sürücülerin öfkesi hat safhaya çıktı. Gülen taraf ise yükün sahipleri ve spekülatörler oldu. Bunun gibi taktikler sayesinde pompa fiyatlarının, yılbaşına kadar yılda yüzde 26 oranında artmış olacağı tahmini yapılıyor.

Fiyatlar iki kat kadar arttı

Tankerlerin beklediği Lyme Körfezi yakınlarındaki sakinler de durumdan oldukça şikayetçi. Petrolün varil fiyatı 40 dolardan 80 dolara kadar yükselirken, artışın önümüzdeki aylarda katlanarak süreceği belirtiliyor. BP, Shell, Exxon gibi dev firmaların petrolü, dünyayı dolaşacak tankerlere aktarılıyor. Bu yolculukta petrol, uluslararası arenada pek çok kez farklı tüccarlara satılıyor.

 

Editör: TE Bilişim