Chevron Corporation pazartesi günü yaptığı açıklamada, 5 milyar dolar değerinde bir hisse senedi işlemiyle Noble Energy'yi almayı kabul ettiğini açıkladı.

Anlaşma hükümlerine göre, Noble Energy hissedarları holdinglerindeki her on Noble Energy hissesi için yaklaşık bir Chevron hissesi alacaklar. Borç da dahil edildiğinde, anlaşmanın toplam değeri 13 milyar dolara ulaşıyor ve yıl sonuna doğru kapatılmış olması bekleniyor.

Anlaşma ile Chevron, Noble Energy'nin İsrail sahilinden Tamar ve Leviathan açık deniz gaz projelerini, Ekvator Ginesi'nden  Alen gaz projesini ve Mısır sahillerindennden iki büyük keşif bölgesini satın aldı.

Anlaşmanın Chevron'un kanıtlanmış rezervlerini varil petrol eşdeğeri başına ortalama 5$ civarında yaklaşık yüzde 18 artıracağı düşünülüyor.

Chevron Başkan ve CEO’su Michael Wirth; "Bu, Chevron için kanıtlanmış ek rezervler ve kaynaklar elde etmek için uygun maliyetli bir fırsat. Noble Energy'nin yüksek kaliteli portföyü, coğrafi çeşitliliği ve sermaye esnekliğini ve güçlü nakit akışı üretme kabiliyetimizi artıracak." dedi.

İşlemden hemen önce, Noble Energy büyük bir maliyet azaltma turunu tamamlandığını ve üretim maliyetlerini düşürdüğünü belirtmiş ve şirket masraflarını azaltarak genel ve idari giderlerini yıllık bazda yüzde 40 azalttığını açıklamıştı.

Noble Energy, Büyük Buhran'dan bu yana bağımsız bir petrol ve gaz şirketi olarak faaliyet göstermekteydi. ABD Meksika Körfezi'nde denizaşırı operasyonlara ilk girenlerden biri ve derin deniz sondaj teknolojisinde öncüydü.

Editör: TE Bilişim