Petrol dev İngiliz enerji şirketi BP'yi resmen eritti

 İngiliz enerji devi BP, petrol fiyatlarının son yılların en düşük seviyelerine gelmesinin etkisiyle 2015’te yaklaşık 6,5 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı.

Petroldeki düşüş, enerji sektöründe dev yaralar açmaya devam ediyor. İngiliz enerji devi 2015 dördüncü çeyrek ve 2015 yılına dair rakamlarını açıkladı. BP, 2014 yılında ise 3,78 milyar dolar net kâr açıklamıştı.

DÖRDÜNCÜ ÇEYREKTE YÜZDE 91 ZARAR

Şirketin 2015’in son çeyreğinde 2,6 milyar dolar zarar ettiği ve kârının yüzde 91 oranında azaldığı belirtildi. Şirketin son çeyrekteki zararında petrole ek olarak devam eden bakım projelerinin ve yeniden yapılanma adımlarının da etkisi olduğu ifade edildi. Şirketin dördüncü çeyrek geliri 196 milyon dolara geriledi. Geçen yılın aynı döneminde 2,2 milyar dolar gelir açıklamıştı. BP’den yapılan açıklamada, “Şirket bilançosundaki aşağı yönlü hareket büyük ölçüde petroldeki sert düşüşten kaynaklandı” denildi.

PETROL YÜZDE 75 DEĞER KAYBETTİ

AP’nin verilerine göre petrolün varil fiyatı 2014 yılının ortalarındaki zirve seviyelerden yüzde 75 değer kaybetti. Petrolün değer kaybında küresel ekonomideki yavaşlama ve doların güçlenmesi etkili oldu. Bütün bunlara ek olarak piyasadaki petrol arzı bolluğu ve OPEC ülkelerinin petrol üretimini azaltma konusundaki karşıtlığı da yine emtianın değer kaybında etkili faktörler olarak dikkat çekti.

ENERJİ SEKTÖRÜ İŞTEN ÇIKARMA İLE YANIT VERECEK

AP’nin analizinde enerji sektörünün gelir kaybına işten çıkarmalarla yanıt vermeye hazırlandığı belirtildi. Büyük çapta işten çıkarma yapacak olan şirketlerden biri de BP. BP bu yıl içinde 4 bin çalışanını işten çıkarmayı planlıyor. 2017 yılında da ek olarak 3 bin çalışan gözden çıkarılabilir.

Editör: TE Bilişim