Petrol arayacak sismik gemi için geri sayım

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, denizlerde sismik araştırmalar için kullanılacak gemi alımında sona geldi. Teklifleri inceleyen kurumun kısa bir süre içerisinde karar vereceği belirtiliyor. 100-150 milyon dolara mal olması beklenen gemilerle öncelikle Türk karasularında sismik araştırmalar yapılacak.
 
Milli petrol şirketi TPAO, denizlerdeki petrol araştırmalarında kullanılacak sismik gemi alımında sona geldi. Gemi alımı için şirketlerden teklif alan TPAO, olumlu bulduğu teklifler üzerinde yoğunlaşıyor.

Enerji Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, sismik gemi alımı için çalışmalar tamamlanmak üzere. Gemi alımı için alınan tekliflerden biri öne çıkıyor. Çalışmaların olumlu sonuçlanmasıyla Türkiye’nin ilk sismik gemisini TPAO almış olacak. MTA’da (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) sismik gemi alımı için Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile sözleşme imzalamıştı.
 
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Kıbrıs Rum Kesimi’nin Akdeniz’de petrol ve doğalgaz aramalarına başlaması sonrası sismik gemi almaya karar verdi. 100-150 milyon dolara mal olması beklenen gemi alımıyla öncelikle Türk karasularında sismik araştırmalar yapılması hedefleniyor. Ancak ihtiyaç duyulması halinde kurum sismik gemisiyle uluslararası sularda araştırma-inceleme yapacak.

TPAO’nun sismik gemisi, yüksek teknolojik özelliklere sahip olacak. Türkiye’nin Akdeniz, Karadeniz ve Ege sularında petrol-doğalgaz rezervlerine yönelik sismik çalışma yapacak gemi alımında sona yaklaşan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, gemi alımı için şirketlerden aldığı teklifleri değerlendirerek olumlu bulunan bir teklif üzerinde yoğunlaştı. Bakanlık kaynakları, nihai görüşmelerin yapıldığını ve geminin alınmasıyla önceliğin Akdeniz’e verileceği bilgisini verdi.
 
Türkiye bir taraftan denizlerde petrol aramalarına ağırlık verirken diğer yandan kara ve denizlerde yer altı maden zenginliklerinin tespiti için çalışıyor. Bu amaçla MTA da sismik gemi almak için çalışma başlattı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile geçtiğimiz nisan ayında anlaşma imzaladı.

Bakanlık kaynakları MTA gemisinin alınması için 3 yıllık bir süre planlamasının yapıldığını söyledi. MTA Genel Müdürlüğü adına, 2 ve 3 boyutlu sismik araştırma yapacak gemi ayrıca; jeofiziksel, jeolojik, jeoteknik, batimetrik, hidrografik, oşinografik, hidroakustik araştırmalar ile doğal afet ve çevre araştırma projelerini gerçekleştirmek üzere inceleme-örnekleme çalışmalarını da yapma özelliklerine sahip olacak

Editör: TE Bilişim