Petrol aramalarında Türkiye kendi rekorunu kırdı     
 
TPAO tarafından Bucak ilçesinde başlatılan petrol ve doğal gaz arama çalışmalarında, Türkiye'nin en derin sondaj rekoru kırıldı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Burdur'a bağlı Bucak ilçesinde başlatılan petrol ve doğal gaz arama çalışmalarında, Türkiye'nin en derin sondaj rekoru kırıldı.

Türkiye'nin dört bir yanında petrol ve doğal gaz arama çalışmalarını sürdüren TPAO, Bucak ilçesinin batısında daha önce yaptığı sismik araştırmalar sonucu sondaj kuyusu açtı.

Tamamen Türk petrol ve jeoloji mühendisleri ile işçilerinden oluşan 35 kişilik ekip, 24 saat vardiya usulü çalışarak bir yıldan fazla “Yuvaköy-1” adı verilen sondaj kuyusunda petrol ve doğal gaz arama çalışmalarını sürdürüyor.

EN DERİN SONDAJ KUYUSU

“Yuvaköy-1” petrol ve doğal gaz arama sondaj kuyusunda 6 bin 136 metrenin aşıldığı bildirildi. Böylece 20 yıl önce Türkiye'nin en derin sondaj kuyusu unvanına sahip olan Antalya'nın Demre ilçesindeki “Demre-1” arama kuyusunun rekoru da kırılmış oldu.

TPAO Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Yurdal Öztaş aa muhabirine yaptığı açıklamada, TPAO olarak, 20 yıldan sonra Batı Toroslar olarak tanımlanan Antalya batı alanlarında yeniden sondajlı petrol aramalarına başladıklarını bildirdi.

20 yıl önce açılan Demre-1 arama kuyusunun 6 bin 111 metre derinlikle Türkiye'nin en derin petrol arama kuyusu rekorunu elinde tuttuğunu belirten Öztaş, şunları kaydetti:

“Halen açılmakta olan ve Antalya-Burdur sınırındaki bir alanda ve Bucak ilçesinin batısında yer alan 'Yuvaköy-1' kuyusu ile bu rekoru 11 Nisan 2009 tarihinde kırdık. Kuyu derinliğimiz, 6 bin 136 metreyi aştı. Jeolojik olarak öngörülen formasyonları (kaya türlerini) beklediğimiz şekil ve kalınlıkta geçtik. Özellikle kalın kalkerli kayalar (4 kilometreden kalın) üzerinde örtü olmayıp yağmur sularına açık olduğundan bol erime boşluklu ve sondajı güç bir kesimdi. Özverili gayretle bu zorluğu aşarak örtü kayamıza eriştik. Halen örtü kayamızda ilerliyoruz.

Ümidimiz odur ki, bu örtü kayamızın altında hepimizi mutlu edecek bir petrol veya gaz varlığına erişir ve emeğimizin karşılığını inşallah hep beraber görürüz.

Bütün keşifler genelde belli bir zorluğun aşılmasıyla erişilir. Aramacılıkta yüzde 10 isabet (keşif) başarı kabul edilir. Örneğin Kuzey Denizi'ndeki keşif 1964-69 yılları arasında yapılan 33'üncü deniz sondajında başarılmıştır. Biz de ülkemiz için gayret, azim ve sabırla bilimin ışığında gereğini yerine getireceğiz ve getiriyoruz.”
 

Editör: TE Bilişim