Karadeniz'de petrol arama çalışmaları için 'Leiv Eiriksson' ve 'Deep Water Champion' gibi dev gemileri misafir eden Türkiye, petrol, maden ve sismik çalışma amaçlı yerli gemi için düğmeye bastı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın hükümet programında da yer verdiği yerli sismik gemi için Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) adına ihaleye çıktı.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız projeyi "Çok heyecan verici." olarak nitelendirirken, geminin deniz altında 15 kilometre derine kadar çalışma yapabileceğini söyledi. Türkiye'nin deniz sahanlığının 288 bin kilometrekareyi bulduğuna işaret eden Yıldız, "Gemi 3 bin metre derinlikte çalışabilecek, sudan sonra karada da 15 bin kilometre verileri alabilecek. 4 bin 500 ton ağırlığındaki gemide 70 teknik eleman çalışacak. Bu elemanlara Güney Kore ile yapılan eğitim işbirliği ile eğitim verilecek." dedi. Yıldız, gemide depremsellik ve diğer deniz araştırmalarını yapacak robotun da bulunacağını kaydetti. Yaklaşık 85-90 m uzunluğunda ve 18-20 m genişliğinde olması planlanan gemi, Tuzla tersanesinde inşa edilecek. Geminin 100 milyon Euro'ya mal olması bekleniyor. Tamamlandığında dünyanın sayılı teknolojik sismik gemileri arasına girecek MTA gemisi bugünlerin tartışma konusu olan ve Karadeniz'de sismik çalışma yapacak Nautilus'tan da büyük ve donanımlı.
 
MTA yetkileri Türkiye'nin derin sismik araştırmalar yapabilecek bir araştırma gemisine sahip olmasının 'stratejik boyutu' da olduğunu vurguladı. Yetkililer, şu değerlendirmeyi yaptı: "Ege ve Akdeniz'de kıta sahanlığı, münhasır ekonomik bölge ve karasuları alanlarındaki halihazırda çözüme kavuşmayan sorunların varlığı da, anılan bölgelerde deniz yetki alanlarının sınırlandırılması konusunda araştırmalar yapılmasını ve bu amaçla acilen bir ulusal sismik araştırma gemisinin tedarik edilerek bölgede bilimsel araştırmalara sevk edilmesini zorunlu hale getirmiştir. Sismik araştırmalar için yabancı araştırma gemilerinden de faydalanılmaktadır. Ancak yabancı gemilerin özellikle ihtilaflı deniz alanlarında araştırma yapmaktan kaçındıkları gözlenmektedir. Bunun yanı sıra, yabancı gemi kullanılan araştırmalarda faaliyetlerin gizlilik arz edebilecek boyutunun icra edilmesi de fiilen imkansız hale gelmektedir."
 
Karadeniz'de petrol arama çalışmaları için gelen dev gemilere günlük 1 milyon dolar ödeniyordu. Yakın zamanda Karadeniz'in ardından Akdeniz ve Ege'de petrol arama çalışmaları yapmak isteyen Türkiye için yerli sismik gemi hayati öneme sahip.

Editör: TE Bilişim