Birol: Petrol 2008’de 100 doları görür

Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, “Enerjide Arz Güvenliği: Fırsatlar ve Öneriler” konferansında “Asya’nın Artan Talebi Çerçevesinde İklim Değişikliği ve Enerjide Arz Güvenliği’ne İlişkin Değerlendirme ve Öneriler” başlıklı bir sunum yaptı.
Ulusal petrol ve gaz şirketlerinin dünya petrol ve gaz piyasalarındaki rolünün hızlı bir şekilde artarken, büyük şirketlerin rolünün giderek azalacağını ifade eden Birol, bunun da dünya petrol ve gaz üreticilerinin ne zaman ve nasıl kararlar alacağının 4 veya 5 ülkedeki büyük ulusal şirketler tarafından gerçekleşeceği anlamına geldiğini söyledi. Birol, geçmişte olduğu gibi pazarların yön verdiği bir petrol ve gaz piyasasından ulusal şirketlerin yön verdiği bir petrol ve gaz piyasasına geçileceğini anlattı.

Mevcut enerji politikalarındaki 2 önemli tehdide dikkati çeken Birol, bunları, petrol ve doğalgaz arz riskinin giderek artması ve iklim değişikliği olarak sıraladı. Birol üçüncü tehdidin ise enerji fiyatları olduğunu kaydederek, “Yüksek enerji fiyatlarına alışalım. Çünkü bundan sonra enerji fiyatlarının uzun süre yüksek seviyelerde kalacağı düşünülüyor. Petrol, doğalgaz ve kömür fiyatlarının 2-3 yıl öncesinde gördüğümüz seviyelere düşmesini beklemek bir hayalcilik olacaktır” diye konuştu.

Önümüzdeki 25 yıl içerisinde dünya enerji talebinde yaşanacak artışın hemen hemen tamamının Çin ve Hindistan’dan geleceğini belirten Birol, yatırımlarda artış olacağını, elektrik sektöründeki her 3 dolardan 1 doların Çin ya da Hindistan’a gideceğini söyledi.

‘PETROL ŞİRKETLERİ KİMLİK BUNALIMINDALAR’
Birol, “Yeni bir dünya enerji düzeninde petrol şirketleri şu anda bir kimlik bunalımındalar. İleride ne yapacaklar? 5-6 yıl sonra ne yapacaklar? yeni strateji arayışına girmiş bulunuyorlar” dedi.

22 TRİLYON DOLARLIK YATIRIM İHTİYACI
Birol, gelişmekte olan ülkelerde 2030 yılına kadar 22 trilyon dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu, bunun büyük bir kısmının Çin ve Hindistan’a yapılacağını bildirdi.

Yapılması gereken yatırımlar konusundaki projelerin hayata geçirilmesi için sorunlar bulunduğunu da kaydeden Birol, “Ülkeler ve sektörler arasında yatırım çekme konusunda dişe diş bir mücadele olacak. O bakımdan enerji yatırımlarının bundan sonra daha da zor olacağını ve yatırımcıların yatırım yaparken bir çok faktörü göze alacaklar” diye konuştu.

Birol, 2008 yılı petrol fiyatları tahminine ilişkin olarak, “Eğer 2008 içerisinde fiyatlar, petrol fiyatları 100 doları bulursa buna şaşmamak lazım. Çünkü mevcut üretim planları tüketim trendleri ile karşılaştırıldığında fiyatların şu anki seviyelerden ciddi bir şekilde aşağıya düşeceğini düşünmek gerçekten çok iyimserlik olur” diye yanıtladı.(AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim