Petrol 12 yılın en uzun çeyrek dönemlik düşüşüne ilerliyor

Petrol, İranlı ve Batılı diplomatların nükleer anlaşmaya yönelik çalışmaları ile 12 yılın en uzun çeyrek dönemlik düşüşüne ilerliyor

Nükleer anlaşmanın sağlanması, OPEC üyesi İran’ın petrol ihracatlarını artırması ve küresel arz fazlasının kötüleşmesi ile sonuçlanabilir. Petrol vadelileri New York’ta yüzde 2.9, Londra'da yüzde 2.8 kadar geriledi ve düşüşü 3. güne taşıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov İsviçre’deki görüşmeleri terk etti ve anlaşmaya yaklaşılması halinde geri döneceği belirtildi. Bu durum müzakerelerin Salı günü geç saatlere kadar sürebileceğine işaret ediyor.

Çarşamba günü açıklanacak resmi öncesinde Bloomberg anketine katılan analistler ABD’de petrol stoklarının geçtiğimiz hafta rekor seviyeden öteye yükseliş gösterdiği tahmininde bulunuyor. Petrol, küresel arz fazlası sorununun süreceği spekülasyonları ile 2003’te bu yana en uzun süreli çeyrek dönemlik düşüşü kaydetmeye hazırlanıyor. Petrol fiyatları geçtiğimiz sene yaklaşık yüzde 50 gerilemişti.

Gemi simsarı ve hükümet yetkililerin tahminlerine göre İran 7 milyon varilden 35 milyon varile kadar bir stoklama yapıyor olabilir. Barclays Plc ve Societe Generale SA’ya göre ise İran petrolü nükleer bir anlaşmaya varılma halinde yurtdışına satılacak ilk petrol olabilir.

Sydney’deki Fat Prophets kaynak analistlerinden David Lennox, “Anlaşma sağlanırsa piyasaya makul bir miktarda petrol girebilir. Fiyat, aşağı yönlü potansiyel dikkate alındığında oldukça dirençli” dedi. Mayıs vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 90 sent kadar gerileyerek, New York saati ile 12:58'de varil başına 47.78 dolar oldu.

Kontrat, Pazartesi günü 19 sent düşüş ile 48.68 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 27 altında seyrediyor. Fiyatlar Mart ayında yüzde 4 ve geçtiğimiz üç aylık dönemde yüzde 10 geriledi.

Mayıs vadeli Brent petrol kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 95 sent kadar veya yüzde 1.7 düşerek varil başına 55.34 dolardan alıcı buldu. Kontrat Pazartesi günü 12 sent gerileyerek 56.29 dolara indi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 7.56 dolar seviyesinde.(BloombergHT)

Editör: TE Bilişim