Petkim'in satışı durduruldu

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, PETKİM'in yüzde 51 oranındaki kamu  hissesinin özelleştirilmesine ilişkin 8 şubat 2007 tarihli Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı ile kamu hissesinin blok satılmak suretiyle  ihaleye çıkarılmasına ilişkin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB)  “ihale oluru” kararı ve ihale şartnamesinin yürütmesini durdurdu. Karar 15’e karşı 14 oyla çıktı.

Türk sanayisinin en büyük firmalarından Petkim'in yüzde 51 hissesi, 2 milyar 40 milyon dolara Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu'na satılmış ve Özelleştirme Yüksek Kurulu geçtiğimiz ay satışa onay vermişti.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Danıştay kararı ile ilgili olarak bilgi veren Petrol İş Sendikası Avukatı Gökhan Candoğan, dört ayrı dava açtıklarını ve Danıştay'ın ikisi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdiğini söyledi. Candoğan, bundan sonraki süreci ise şöyle anlattı: 

"Artık yargı sürecinin sonuçlanmasını beklememiz gerekiyor. Dosya şimdi Danıştay 13'üncü Dairesi'ne gelecek ve 13'üncü Daire esastan kararı verecek. Sonuca ilişkin net birşey söyleyemeyiz, dairenin kararını beklememiz gerekiyor. Eğer karar Genel Kurul'un kararı gibi olursa o zaman ihale iptal edilmiş olacak ve ihale süreci geçerliliğini kaybedecek. Petkim'in yüzde 52 hissesi kamuda kalacak."

HİSSE SIRALARI KAPATILDI

Öte yandan Danıştay'ın kararının ardından Petkim Petrokimya Holding A.Ş. ve Turcas  Petrol A.Ş. hisse senetlerinin sıraları geçici olarak işleme kapatıldı.

İMKB'den yapılan duyuruda, Petkim ve Turcas hisse  senetlerinin sıralarının, Petkim ile ilgili olarak veri dağıtım  ekranlarında yer alan habere ilişkin olarak Petkim Petrokimya Holdıng ve  Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan açıklama istenilmesi nedeniyle  geçici olarak işleme kapatıldığı kaydedildi.(AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim