Petkim'in net karı açıklandı

Petkim, 2015 yılı ilk çeyreğinde 44.4 milyon TL olan net karını, ikinci çeyrekte ortaya çıkan yüksek performansla yaklaşık 188 milyon TL'ye taşıdı

Türkiye'nin petrokimyasal hammadde üreticisi Petkim, 2015 yılı ilk çeyreğinde 44.4 milyon TL olan net k'rını, ikinci çeyrekte ortaya çıkan yüksek performansla birlikte yaklaşık 188 milyon TL'ye taşıdı. Şirket ilk 6 ayda açıkladığı 232.3 milyon TL net k'rla, geçen yılın aynı dönemini 4'e katladı. 6 aylık dönemde 2 milyar 83 milyon TL ciro yapan şirketin brüt k'rı yaklaşık 290 milyon TL olurken şirketin karına amortisman giderlerinin eklenmesiyle elde edilen kar tutarı (FAVÖK) da 252 milyon TL'ye ulaştı.

Geçen yıl aynı dönemde yüzde 2.3 olan net k'r marjı da 4 kat artarak yüzde 11.2 oldu. Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, 2014 yılı sonunda tamamlanan etilen fabrikası kapasite artışı yatırımının devreye alınması, ham madde fiyatlarının düşük seviyelerde stabilize olması, bu olumlu şartlara; stok yönetimi, üretim ve satış stratejileriyle hızlıca adapte olunmasıyla yüksek k'rlılığa ulaşıldığını ifade etti. Önümüzdeki dönemler için de yüksek kapasite kullanarak sürdürülebilir k'rlılık seviyesinin hedeflendiğini dile getiren Korkut, "Geçmiş dönemde hayata geçirdiğimiz iyileştirmeler ve verimlilik artışları 2015 yılında k'rlılığımıza yansımaya başladı. Bu sürece 2015 yılı başında hazırlıklı idik.

Aynı zamanda operasyonel verimliliği artırmaya dönük çalışmalarımız, pazarın ihtiyaçlarını göz önüne alan satış politikalarımız ve süreçlerimizin iyileştirmesiyle, enerji başta olmak üzere maliyetlerimizi olumlu yönde etkiledi ve k'rlılığımızı arttırdı" dedi.

Tecrübeli insan kaynağı, yönetim becerisi, rekabetçiliği ve enerji yönetimi sayesinde şirketin istikrarlı bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Sadettin Korkut, şunları kaydetti: "Bu sağlam konuma ek olarak 2014 yılı sonu itibarıyla planlı bakım ve kapasite artışlarımızı tamamlayıp 2015 yılına yüksek kapasite kullanımı hedefiyle güçlü ve verimli bir şekilde başladık. 2014 yılının son çeyreğinden itibaren hızla düşen petrol fiyatları ve bu fiyatların stabilize olması sektörde yeni sayfa açılmasına neden oldu.

Özellikle nafta bazlı üreticilerin k'rlılığında bir yükselme gözlendi. Bu yeni koşullara hızla adapte olup, rekabetçi olmaya özel önem vererek üretim ve satışlarımızda maksimum seviyeyi yakaladık." Petkim Petrokimya Holding A.Ş. yılın ilk yarısında 232.3 milyon TL. net k'r açıklayarak geçen yılın aynı dönemini 4'e katladı. Şirket,2015 yılı ilk çeyreğinde 44.4 milyon TL olan net k'rını, ikinci çeyrekte ortaya çıkan yüksek performansla birlikte yaklaşık 188 milyon TL'ye taşıdı.

Geçen yılın ilk yarısında 55.5 milyon TL net k'r elde eden Petkim'in net k'r marjı yüzde 2.3'ten yüzde 11.2'ye yükseldi. 2015 yılı ilk yarısında 2 milyar 83 milyon TL ciro elde eden şirketin brüt k'rı ise 289.9 milyon TL, FAVÖK rakamı 252 milyon TL. Kapasite kullanım oranı da yüzde 86.9 düzeyinde gerçekleşti. Petkim'in, geçen yılın aynı döneminde yüzde 3.9 olan brüt k'r marjı da bu yıl yüzde 13.9'a yükseldi.

Editör: TE Bilişim