Petkim Limanı’na İlk Gemi 1 Yıl Sonra 

Azerbaycan petrol şirketi SOCAR’ın Aliağa’daki 5,6 milyar dolarlık yeni rafineri, liman ve nafta tesisi yatırımları sürüyor.

2018 yılında tamamlanacak yatırımların ilk halkası olan Petkim Limanı 2015’in Eylül ayında hizmete girecek. Türkiye’nin petrokimya ürünlerinde dışa bağımlılığını azaltacak Star Rafinerisi için çalışmalar sürüyor. 2.700 dönümlük alanda inşa edilen rafineri için bugüne kadar 900 milyon dolarlık harcama yapıldı. Ekim ayı sonuna kadar 1,2 milyar dolarlık harcamanın gerçekleşeceği tesisler toplamda 5,6 milyar dolara mal olacak. Star Rafinerisi’nin inşaat sürecinde ekipmanların montajlarının yapılacağı 2016-2017 döneminde toplam istihdamın önemli bölümü geçici işçilerden oluşmak üzere 16-17 bin kişiye kadar çıkacak.

 Petkim, liman ve rafinerideki kalıcı istihdam ise 4 bin kişi olacak. Star, Türkiye’nin ilk ‘Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ne sahip yatırımı olma özelliğini taşıyor. 700 metrelik tek parça rıhtım yapısı ile 11 bin TEU kapasiteli gemilerin yanaşabileceği liman olma özelliği taşıyacak olan Petkim Konteyner Limanı, başlangıçta yıllık 1,5 milyon TEU elleçleme kapasitesine sahip olacak. Konteyner depolanması için 48 hektarlık lojistik saha inşa ediliyor. Bu büyüklük 75 futbol sahasına karşılık geliyor.

Editör: TE Bilişim