Pendik'te yapılmak istenen RoRo limanına ilişkin bu köşede ve Cumhuriyet gazetesinde çok şeyler yazıldı söylendi. Mevzuata aykırı, çevreyi kirleten ve çevre halkının karşı çıktığı bu limanı Başbakan Tayyip Erdoğan açtı.

Bugünkü köşemi, CHP milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a konuyla ilgili yazdığı mektuba ayırmak istiyorum. Kumkumoğlu bu konuyu birçok kez Millet Meclisi'nin gündemine getirdi. İnşaat izni olmayan bu limanın yapımına karşı çıktı.

***

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Alı Kemal Kumkumoğlu mektubunda durumu Özetliyor; "Sayın Başbakan, 29.04.2005 tarihinde açılışını yapacağınız duyurulan Pendik RoRo Limanı'yla ilgili bazı gerçekleri size hatırlatmak istiyorum. Söz konusu limanın yapılışı; denizin doldurulması suretiyle arazi elde edilmesinden, inşaatının yapımına kadar tümüyle yasalara aykırı olarak gerçekleşmiştir,"

 

"Bu süreçte, Meclis'te verdiğim soru önergeleri ve yaptığım konuşmalarla kamu makamlarını görev ve yetkilerini kullanmaya çağırdım. Ne yazık ki gerçekler bütün açıklığı ile biliniyor olmasına rağmen yasa tanımazlık görmezlikten gelindi... Bakanlıklar yetki ve sorumluluğu birbirlerinin üzerine attı. Devletin hiçbir makamı, böyle bir inşaata izin verildiğini açıklamadı."

 ***

Milletvekili Kumkumoğlu, yasadışı olarak tanımladığı gelişmeleri şöyle açıkladı:

'Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, ilgili belediyelere ve Valililiğe yanlar göndererek limanda inşaatın devam ettirilmemesini istedi. Sonra inşaatı seyretti. Pendik Belediyesi çıkardığı yıkım kararını uygulamadan iptal etti."

"Denizin doldurulması işlemi ve dolgu alanının kiraya verilmesi işlemleriyle ilgili İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma karan verdi. Anayasanın ya
sama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır, bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez' hükmüne Betboo rağmen bu karar uygulanmadı."
"Devletin resmi kayıtlarında gözükmeyen, imar planı olmayan dolgu alanı, anayasanın 'Kıyılar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göl kıyılarını çevreleyen sahil şeridinden yararlanmada öncelikle kamu yaran gözetilir' hükmüne karşın Maliye Bakanlığı tarafından özel bir şirkete kiralandı."

"Aynı anda dolgu alan iki ayrı kuruma kiralandı. Kiracılar kendi aralarında bir şekilde anlaşarak (!) mahkemelerden geri döndüler."

***

Milletvekili Kemal Kumkumoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yolladığı mektubunda kaygılarını ve eleştirilerini şöyle sürdürdü

"Yapılan işlemlerin yasalara aykırı olduğu 'bir an önce resmiyete geçirilmesi çalışmalarının başlatılması' gerektiği devletin Denizcilik Müsteşarlığı tarafından ilgili kurumlara rapor edildi"

"Kısacası hukuksuzluk herkesin gözü önünde, fütursuzca gerçekleştirildi."

"Sonuçta başından itibaren yasalara, planlara, ilgili kurumların her türlü düzenlemesine aykırı olarak limana Bayındırlık Bakanlığı tarafından özel imar durumu verildi. Böyle bir uygulamanın demokratik hukuk devletinde gerçekleşmesi mümkün değildir."

***

"Yatırımlar ülke için ne kadar gerekli ve faydalı olursa olsun, hukuk çerçevesinde gerçekleştirilmesi zorunludur. Kamu yöneticilerinin, görevlilerinin, hukuk ihlallerine göz yumması, hele hele yol verme hakkı ve yetkisi yoktur. Açılışını yapacağınız işletme, hukuk kuralları ihlal edilerek, özel çıkarlar gözetilerek, yargı kararlan uygulanmayarak gerçekleştirilmiştir Konu her aşamasında Meclis gündemine taşınmasına rağmen inşaat yapılıp bitirilmiştir.'

***

Kumkumoğlu'nun Başbakan 'a çağrısı şu sözlerle son buluyor

"Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı 'nın temelinde hukuksuzluk bulunan bir tesisi açması içe sindirilemez. Hukuksuzluğu himaye etmesi kabul edilemez. Kararınızı bu gerçekler ışığında yeniden gözden geçirmenizi arz ederim."

***

Bu gelişmelerin bir gazeteci olarak ben de tanığıyım. Cumhuriyet gazetesinden arkadaşım Aykut Küçükkaya, burada olup bitenlere ilişkin çok sayıda haber yaptı. Kanunsuzlukları, hukuksuzluklar dile getirdi. Sonuçta olan oldu.

Şimdi AKP hükümetine ve Başbakan a soruyorum: Nasıl oldu da bunca iddialara, mahkeme kararlarına rağmen bu liman açılabildi? Çok fazla söylenti var da. Sizin nasıl açıklayacağınızı merak ediyorum.

Editör: TE Bilişim