Rusya’nın Doğu Akdeniz’de son aylarda sergilediği “bir ileri iki geri adım” taktiği sürüyor. Nezavisimaya gazetesine açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı kaynakları, Suriye’deki Tartus deniz üssünü güç kullanarak muhafaza edemeyeceklerini idrak ettikleri için Tartus’u kapatmadıklarını, ancak geçici bir süre bu limanı kullanmayacaklarını açıkladı.

Rusya’nın Tartus deniz üssüyle ilgili son planlarını ortaya koyan Savunma Bakanlığı yetkilisinin adı açıklanmazken, bu kişinin sadece geçtiğimiz günlerde Moskova’yı ziyaret eden Esad rejimi temsilcileriyle görüşmeler yapan Rus heyetinden biri olduğu belirtildi.

İzvestiya gazetesinin iki gün önce yayımladığı “Tartus’tan personelimizi tahliye ediyoruz” haberine Nezavisimaya gazetesi üzerinden düzeltmeler yapan kaynak şunları söyledi:

“Rusya Tartus deniz üssünden vazgeçmiyor ancak geçici olarak bu limanı kullanmaya son veriyor. Rusya askeri güç kullanma yoluyla burayı savunamayacağını idrak etmiş durumda. Geçtiğimiz ay Doğu Akdeniz’e indirilen donanmaya ait üç savaş gemisi bu yüzden planlarını değiştirdi. Bölgede şu anda Rus askeri varlığından çok daha güçlü NATO ülkelerine ait savaş gemileri bulunuyor. Rusya Tartus için Batı’yla bir ihtilafa girmek istemiyor. Suriye yönetimine destek siyasi, enformasyon ve insani yardım alanında sınırlı tutulacak. Bu çizginin belirlenmesinde Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın görüşü de önemli rol oynadı. Lavrov, Rusya’nın pazı göstererek bir yere varılamayacağını askerlere kabul ettirdi. Rusya açısından Suriye’de zaferin ancak diplomatik alanda mümkün olabileceği tezi şu anda ağır basıyor. Bu yüzden Moskova 10’u aşkın savaş gemisiyle bölgede büyük bir tatbikat yapmaktan vazgeçti. Tartus üssünde durum sakin. Tahliye yapılmıyor. İleride liman çevresinde durum tehlikeli hâl alırsa tahliye planına dönülebilir.”

Editör: TE Bilişim