Kaptan Refik Akdoğan yorumladı

Pekin Baran'ın "Denizcilikte patlama yaşanacak" şeklindeki yorumlarını kaptan Refik Akdoğan www.kaptanhaber.com sitesine yorumladı.

"Sayın Baran herhalde başka bir ülkede yaşıyor" diyen kaptan Refik Akdoğan; "Bizim ülkede zaten patlama oldu ve deniz ticaret filomuz on beş milyon dwt'dan beş milyon dwt'a düştü, yani çöktü. Halen deniz ticaret filomuz yedi milyon dwt'dur. Sayın Baran yabancı bayrak altında çalışan Türk sahipli gemileri Türk gemisi olarak tanımlaması anlaşılır gibi değil. Gemiadamlarımızın sosyal haklardan mahrum olarak o gemilerde çalışmasını herhalde patlama olarak görüyor. Malta, Vanatua, Marşal Adaları vb bayrakları Türk gemisi say ama ne vergi öde ne de SGK pirimi. Gerçekten de Türk denizciliği patlamış mısıra dönmüş de bizim haberimiz yok. Şanlı bayrağımızı dalgalandıran gemiler vergi ve SGK pirimlerini ödemek için canla başla çalışırken yabancı bayrak altında gemi çalıştıranların Türk denizciliği adına konmuşma yapmaları karşısında biz de "KORKMA SÖNMEZ BU ŞAFAKLARDA YÜZEN ALSANCAK" diyoruz ve bu Mubarek Günde Allah'ım sen böyle konuşanlara doğru yolu göster ve bayrağımızın yedi denizlerde şanla şerefle dolaşması içişn bizlere kuvvet ver." dedi.

Pekin Baran ne demişti?

Pekin Baran, Capital dergisine verdiği röportajda, "Yaşadığımız süreçle giderek güçlenen bir Çin faktörü oluştu. Bu, deniz taşımacılığı sektöründe ciddi bir kompozisyon değişikliği yarattı. 2010'da navlun fiyatları biraz kıpırdandı. Bunun en önemli nedenlerinden biri Çin. Dünyada deniz taşımacılığı Uzakdoğu ve Çin'e doğru kayıyor. Bizim sektörde en hacimli taşımalar, kömür ve maden cevheridir. 2002'de Çin'in bu iki kalemde ithalatı, tüm dünya ithalatının yüzde 11'iydi. 2010'da ise Çin'in aldığı pay yüzde 38'e kadar çıktı. Bu 3 kattan fazla artış, önemli bir makroekonomik ve jeopolitik değişimi tetikliyor. Ben sektörün yükselişiyle ilgili çok iyimser değilim. Aslında dünya ticaretindeki Çin ve genelde Uzakdoğu'ya doğru olan bu kayma, denizciliği diğer sektörlere göre daha az etkileyecek. Çünkü denizciliğin problemi, tamamen arz-talep dengesinin bozulmuş olması. Bu ilk defa yaşanmıyor ve denizciliğin bir gerçeği, hangi ülke kalkınırsa kalkınsın sonunda deniz taşımacılığına ihtiyacı olacaktır. Bu yüzden Asya ülkelerinin büyük süratle kalkınma sürecine girmesi, denizcilik için büyük avantaj. Büyük bir talep patlaması yaşanacak. Ben arz-talep dengesizliğinin 2 yıl sonra toparlanma sürecine gireceğini düşünüyorum." şeklinde görüş belirtmişti. Röportajın tamamını  http://www.kaptanhaber.com/gUNCEL/3453-Pekin-Baran-denizcilik-buyuk-patlama.html adresinde okuyabilirsiniz...

Editör: TE Bilişim