Para Tek Başına Yetmeyecek

10 numara yağ, jet ve gemi yakıtı kaçakçılığına karşı, EPDK akaryakıt sektörüne girmenin şartlarını zorlaştıracak değişikliklere hazırlanıyor.

Böylece, tatlı kar elde etmeye çalışanlar sektörden uzak tutulacak.

AKARYAKIT sektöründe dağıtıcı lisansı almak için gereken 10 milyon liralık asgari sermaye şartını bir şekilde karşılayan; hatta lisansı iptal edilmesine rağmen eşi, dostu, hatta çalışanı adına dağıtım şirketi kurarak kaçak yöntemlerle zahmetsiz kâr elde etmeye devam edenlere, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan (EPDK) ince ayar geliyor. Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’nde değişiklik yapmak için bir taslak hazırlayan Kurul, akaryakıtta dağıtıcı olmak için gereken şartları zorlaştırıyor. Şu anda, dağıtıcı lisansı almak için 10 milyon lira asgari sermaye şartı aranıyor. EPDK’nın hazırladığı taslakta ise dağıtıcı ve ihrakiye teslimi lisansı sahiplerinin, yeterli teknik ve ekonomik güce sahip olması hükümleri getiriliyor.

80’E YAKIN DAĞITICI VAR

Mevcut şartlara göre, akaryakıt sektöründe dağıtıcı olmak isteyen şirketlerin nakit ve mal varlıkları değerinin 10 milyon lirayı aşması gerekiyor. Ancak bu kıstas, tek başına sektörü kötü niyetli girişlerden korumaya yetmiyor. Bayram tatilinde yaşanan ölümlü otobüs yangınlarıyla, akaryakıt piyasasında mevzuat boşluğundan yararlanan bazı kesimlerin, jet yakıtındaki gibi göz göre göre yaptıkları milyonlarca liralık vurgunlar da gündeme geldi. EPDK’nın hazırladığı yeni taslakla petrol piyasasında lisans almanın şartları zorlaşıyor. Böylece sektörde daha sürdürülebilir ve kurumsal şirketlerin yer alması ve kaçakçılığın da önüne geçilmesi amaçlanıyor. Petrol piyasasında bugün dağıtıcı lisansı sayısı 80’i buluyor, bununla birlikte 13 bine yakın kayıtlı bayii bulunuyor. Ancak aktif olarak faaliyet gösteren şirketlere bakıldığında, piyasadaki satışların dörtte üçünü sadece beş şirketin gerçekleştirdiği görülüyor. Ayrıca, 80’e yakın dağıtıcı lisansı olmasına karşın, EPDK’nın yayınladığı son petrol piyasası raporuna göre satış yapan şirket sayısı 59’da kalıyor.

Mevcut şirketleri de kapsıyor

EĞER taslak bu haliyle yürürlüğe girerse, talep edilen belgeleri belirlenen sürede ibraz edemeyen şirketlerin lisansı iptal edilecek. Bu sadece yeni başvuruları değil, mevcut lisans sahiplerini de kapsıyor. Taslakla ayrıca lisansı iptal edildikten sonra tekrar lisans alamayacakların da kapsamı genişletiliyor.

ÜÇ YILLIK GELİRE BAKILACAK

YENİ taslaga göre, dağıtıcı lisansı başvurusunda bulunacak tüzel kişilere, bağımsız denetimden geçmiş, son üç yıla ait bilanço ve gelir tablolarını ibrazı şart olacak. Gerçek kişilerin ise üç yıllık gelir vergisi beyannameleri, tapu, banka hesap bilgileri ile tesislere ilişkin bilgileri içeren beyanı EPDK’ya sunmaları gerekiyor.

Mayıs 2014 Dağıtıcıların Pazar Payları

DAĞITIM ŞİRKETİ Genel Pazar Payı (%)
1 OMV PETROL OFİSİ 25,16
2 SHELL & TURCAS PETROL 17,74
3 OPET PETROLCÜLÜK 17,45
4 BP PETROLLERİ 9,10
5 TOTAL OIL TÜRKİYE 5,53
6 TP PETROL DAĞITIM 3,59
7 LUKOİL EURASIA PETROL 2,65
8 AYTEMİZ AKARYAKIT 1,96
9 ALTINBAŞ PETROL 1,59
10 MİLAN PETROL 1,54

Editör: TE Bilişim