Türk gemisi ’Pınar E’ mürettabatı geçen perşembe günü kurtarıldıktan sonra hiçbir ülkenin kabul etmediği Afrikalı kaçak göçmenlerin çilesi nihayet sona erdi. Ölen genç kadının cesedi ve 142 kaçak göçmen, İtalya toprağında yetkililere teslim edildi. Geminin armatörü ise, maddi olarak zarar ettiklerini, ancak onlarca insanın canını kurtarmaktan mutlu olduklarını söyledi.

Para kaybettik ama 142 can kurtardıkMALTA
açıklarında Türk gemisi ’Pınar E’nin insaniyet adına kurtardığı kaçak göçmenler nedeniyle patlak veren kriz, daha fazla can kaybı yaşanmadan sona erdi. Bir bölümü önceki gün botlarla Lampedusa Adası’na götürülen Afrikalı göçmenlerin son grubu da Türk gemisinden alınarak İtalyan Deniz Kuvvetleri’ne ait kruvazörle Sicilya’nın Empedocle Limanı’na ulaştırıldı. İtalya'nıninsani gerekçeyle kabul ettiği göçmenler, sağlık kontrolleri sonrası Caltanisetta’daki mülteci ağırlama merkezine yerleştirilecek.

Ne su kaldı ne giysi

’Pınar E’ gemisinin armatörü Barış Erdoğan, biri ölü toplam 143 kaçak göçmenin İtalyan yetkililere teslim işlemi sonrası, 13 kişilik mürettebatın sağlık kontrolünden geçirilmesi için İtalyan makamlarına başvuruda bulunduğunu ve bu talebine olumlu yanıt aldığını söyledi. Erdoğan, şu bilgileri verdi: "Personelimiz de perişan oldu. Yıkanacak su /_np/8253/7808253.jpgkalmamıştı. Geminin temizlenmesi, mürettebatın sağlık kontrolünden geçmesi gerekiyordu. Gemi Lampedusa Adası’na bir millik mesafede demirleyecek. Personele otel ayarladım. Orada sağlık kontrolünden geçirilecekler" dedi.

Armatör Erdoğan, "Personelimiz kurtarılan göçmenlerle, yiyeceklerinin yanı sıra giysilerini dahi paylaşmıştı. Lampedusa adasında kendilerine giysi almaları da gerekecek. Bu olayda elbette ticari zararımız da oldu. Ama ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olan 142 insanın hayatını kurtarmış olmamız her şeyden önemliydi" diye konuştu. Erdoğan, ’Pınar E’nin asli güzergahı Tunus’a doğru yola koyulmasının ise en erken yarın mümkün olabileceğini kaydetti.

İnsanlık dersi verdiniz

İtalyada karaya ayak basan Afrikalı mülteciler ise, ’İtalyanların daha esnek ve iyi’ olduklarını duydukları için Malta’ya gitmek istemediklerini söylediler. Mülteciler, Türkiye’nin nerede olduğunu bilmeseler de, ’Pınar E’nin Kaptanı Aşık Tuygun ve mürettebata şükranlarını ilettiler . Mülteciler, hamilelere mürettebatın kamaralarını vermelerinin, insanlığın en güzel tarafı olduğunu dile getirdiler.
/_np/8254/7808254.jpg
Kaptan Tuygun ve ikinci kaptan Soner Karakaş da, "Bu yardımı gönül rahatlığı ile ve seve seve yaptık" dediler.

Türk mürettebata teşekkür ediyoruz

AB Komisyonu, Malta açıklarında Afrikalı kaçak göçmenleri kurtaran Panama bandıralı Türk gemisi ’Pınar E’nin mürettebatına teşekkür etti. Baş sözcü Johannes Laitenberger, günlük olağan basın toplantısında, AB Komisyonu’nun 143 göçmenin yaşadığı dramdan büyük üzüntü duyduğunu belirterek, "Bunların kurtarılmasındaki sorumlu davranışından dolayı Türk kargo gemisinin mürettebatına teşekkür ediyoruz" dedi.

Sorun henüz çözülmedi

Komisyonun göçmenleri kimin kabul etmesi gerektiği konusunda Malta ile İtalya arasında yaşanan anlaşmazlıkta ’suçlama oyununa girmeyeceğini’ de belirten Laitenberger, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun Malta’dan göçmenleri kabul etmelerini istediği yönündeki haberlerle ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Adalet, özgürlük ve güvenlikten sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Jacques Barrot ise, Afrikalı kaçak göçmenleri insani gerekçelerle kabul eden İtalyaya teşekkür etti.

Barrot, Malta ile İtalya
arasında gerginlik yaratan olayla ilgili düzenlediği basın toplantısında, "Sorun henüz çözülmüş değil. ’Pınar’ için bir çözüm bulduk, fakat gelecekte benzer olaylar yaşanması tehlikesi devam ediyor" dedi.
Editör: TE Bilişim