Pakistan'da Sel Onlarca Can aldı 
 
Pakistan tarihinin en büyük afetlerinden birini daha yaşıyor. Geçtiğimiz günlerde Pakistan’ın güneyini vuran sel felaketinde 455’den fazla insan hayatını kaybederken bir milyon kişi de selden olumsuz şekilde etkilendi.

Başta tarım ve hayvancılık olmak üzere ekonomininde ciddi zarar gördüğü Pakistan’da hayat zorlu şartlar içerisinde devam ediyor.Son 20 yılın en fazla yağmurlarının gelmesi ile birlikte, sadece saatler içerisinde köy ve şehir merkezlerini boyu 2 metreyi bulan sularla kaplanmış durumda.Suyun çekilmemesinden dolayı öldürücü virüs taşıyan sinek türleride Pakistanlı mazlumların hayatını tehdit etmeye devam ediyor.

28 eylül tarihinde bölgeye intikal eden İhh Acil Yardım Ekibimiz çalışmalarına başladı.İlk olarak sel felaketinin başladığı Penjab Eyaleti – Rahim Yar Khan bölgesine geçiş yapan acil yardım ekibimiz: Ghotki, Sukkur ve Khairpur çevresindeki gözlemlerini tamamladıktan sonra acil yardım paketlerini bölgeye taşımaya başladı. Günlük 2000 kişiye yetecek sıcak yemek dağıtımına başlayan ekib, hava şartlarının bozulması ile birlikte bölge halkına ayakkabı ve battaniye dağıtımına başladı.

Sindh Eyaletinin kuzeyindeki köylere Pakistan Ordusu ile ortak yapılan organizede helikopter gönderildi.

Helikopterle köylere giden İhh Acil yardım Ekibi, Pakistanlıların sevinç çığlıkları içerisinde karşılandı.Havadan acil yardım malzemesi dağıtımını yapan Yardım Kordinatörü B. İsmail SONGÜR şunları kaydetti:

-Burada hayat şartları alt üst olmuş durumda.Kimi köylerin yolları hala kapalı. Hiç bir şekilde ulaşım yok.İnsanlar köy yollarına oturmuş ve ölümü bekliyorlar. İlk olarak bölgeye araçlarla girmeyi düşündük fakat bu imkansızdı. Bizde Pakistan Askeri ile ortak bir organize yaparak ordudan helikopter desteği aldık.Ulaşılması zor olan bütün bölgelere gittik. İnsanlar yardım paketlerini görünce ne yapacağını bilemiyor.Günlerden beri aç kalmış insanların yardım paketlerini almaya çalışmalarını görseniz yürekleriniz burkulurdu.Poşetlerin üzerindeki Türkiye yazısını gören yaşlı bir amcada ‘Osmanlının torunları bizi unutmadı.’ Diyerek sevinç gözyaşlarına boğuldu.

Bölgenin ihtiyacı hakkındaki sorularıda yanıtlayan SONGÜR:

-Pakistan halkı için sel bitti fakat yaralarını sarmak gerçekten zor olacak.Bölgenin geçim kaynağı olan pamuk ve şeker kamışı tarlaları sular altında kalmış durumda.İnsanlar, hayatlarını sürdürmeleri için gerekli olan bütün ihtiyaç malzemelerinden yoksun olarak yaşıyorlar.Ayrıca şu an toprak suya doyduğu için suların çekilmeside durmuş durumda. Heryerde su birikintileri. Bu birikintilerden doğal olarak farklı sinek türleri ve mikroskopik canlılar türüyor. Bunlarda insan hayatını tehlikeye atıyor.. Bugün ikinci cenazeyi gördüm, sebebide sinek ısırmasıydı. Bu nedenle bölgede özellikle yaşlı ve çocuklar tehlike altında. Şu an için insani olan bütün yardım malzemelerine bu insanların ihtiyacı var.Özellikle barınma,sağlık ve sıcak yemek ihtiyaçları var.Açlıktan dolayı ölümler başladı. Halkın psikolojik olarakta kendilerini güvende hissetmelerini sağlamaya çalışıyoruz.

Selden sağ kurtulanlar ana yollarının kenarlarına kurdukları çadırlarla yardım bekliyor. Pakistan halkı yaralarını sarmak için yardım bekliyor.
Editör: TE Bilişim