Deniz Ulaştırma Genel Müdürü Özkan Poyraz Mersin Deniz Ticaret Odası’nda

Bir dizi incelemede bulunmak üzere Mersin’e gelen T.C. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırma Genel Müdürü Dr. Özkan Poyraz, Mersin Deniz Ticaret Odası’nın 27 Mayıs 2011 tarihinde düzenlenen Mayıs ayı meclis toplantısına katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Poyraz, meclis üyelerine deniz ulaştırma politikaları konusunda Doğu Akdeniz ile ilgili görüşlerini ve Mersin Deniz Ticaret Odası’nın (MDTO) çalışmaları ile ilgili değerlendirmelerini aktardı.

“MDTO, Mersin için çok şey yapıyor”

MDTO’nın çalışmalarını ilgiyle izlediklerini belirten Poyraz, MDTO’nın özellikle eğitime yaptığı katkıların önemli olduğunu vurguladı. Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi ile Mersin Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu’nu ziyaret ettiğini anlatan Poyraz; Özellikle okulun simülatörünün temininde MDTO’nın büyük katkısının olduğunu söyledi. Poyraz, meclis üyelerine seslenerek  “Hem Mersin Üniversitesi’ne hem de Mersin Deniz Odası’na sahip çıktığınız için teşekkür ediyorum” dedi. 

Poyraz, MDTO’nın geçtiğimiz günlerde Mersin Üniversitesi ile düzenlediği “3. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu ile Çağ Üniversitesi ile düzenlediği “Deniz Hukuku Seminerine de değinerek, “MDTO aslında Mersin için çok şey yapıyor ve biz bunun farkındayız. MDTO, Ankara’da acentelikle ve kılavuz kaptanlar yönetmeliği ile ilgili toplantılarımıza, teşkilat toplantılarımıza en fazla katkıyla katılan oda durumundadır” ifadesini kullandı.

Mersin bölgesinin İzmit, Ambarlı ver Nemrut gibi alanlarla birlikte Türkiye’nin önemli bir ‘hub port’ alanı (transit ve aktarma limanı) olduğunu kaydeden Poyraz, İskenderun Körfezi’nin kıyı yapıları açısından demir çelik ve enerjinin yoğunlaştığı, ayrıldığı bir bölge olduğunu ancak Mersin’in konteyner hareketlerinin gitgide arttığı, liman ergonomisinin geliştirildiği bir ihracat limanı olarak öne çıktığını söyledi.

Liman Yönetim Bilgi Sistemi

Mersin bölgesini lojistik, deniz turizmi, ro-ro taşımacılığı açısından değerlendiren ve bölgenin bu alanlardaki potansiyeline vurgu yapan Poyraz, konuşmasında denizcilik sektörüne ilişkin gelişmelere de yer verdi. “2007 yılından sonra Türkiye olarak beyaz bayrak ülkesi olunduğunu, limanlardaki denetim oranlarının düştüğünü ve bunun da gemi işletmeciliği kalitesini arttırdığını belirtti. Poyraz, idare olarak Mersin’e yapacakları yatırımlara da değinerek, bölgede “Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi” kurulacağını bildirdi.
  
 Erdemli’de kule inşaatının bittiğini, bina inşaatının ise yakında başlayacağını kaydeden Poyraz, Mersin’e gemi trafik hizmetleri açısından, çok değişik bir mimariye sahip yepyeni bir bina kazandıracaklarını belirterek, burada sadece geminin trafiğinin kontrol edilmeyeceğini aslında bir liman yönetim bilgi sisteminin kurulacağını anlattı. Poyraz şöyle konuştu:

 “Liman bilgi yönetim sistemi, Bremen limanından çıkan bir yükün konşimento veya manifestosunun otomatik olarak sisteme aktarılacağı; bu bilgilerin gümrük idaresine, kılavuz kaptana ve acentelere aktarılacağı bir havuz sistemidir. Bu sistemle Rotterdam, Hamburg, Barselona limanlarında olduğu gibi; Mersin’e bir “port authority-liman otoritesi” kavramı getiriyoruz.

 “Üstünde çok değişik, top şeklinde bir kulesi olan yeni bir bina yapıyoruz” diyen Poyraz, buradan bütün körfezin, oluşturulan radar ve sensörler vasıtası ile 1000 mile kadar takip edileceğini belirtti. Poyraz konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Fabrika testleri bitmek üzere. Daha sonra yazılımlar tamamlanacak. Bu yazılımlar konusunda sizlerin en fazla tecrübeye sahip Oda olduğunuzu düşünüyorum. Çünkü gümrüğü, bir devlet kurumu olmamıza rağmen bizden daha iyi tanıyorsunuz. Liman bilgi sisteminin algoritmasının oluşturulmasında MDTO’nun büyük katkısı olacağını tahmin ediyorum.”

 Mersin’e bir de gemi adamları sınav merkezi kazandırma gerekliliğinden söz eden Poyraz, Mersin’de gemi adamlarının ‘online’ sınavlara giremediğini belirterek, 10 istasyonlu bir sınav merkezinin kurulması için çalışmalara başlanacağını bildirdi.

 Konuşmasının ardından Poyraz’a MDTO Meclis Başkan Yardımcısı M. Levent Dipçin tarafından bir plaket takdim edildi.

Editör: TE Bilişim