16 Türk, 4 aydır esir

 Suriye’nin liman kenti Tartus’a ayçiçeği yağı taşıyan Marshal Island bandıralı Özkan A adlı kuru yük gemisi ocak ayından itibaren limanda mahsur kaldı.

Konuya dair Mehmet Altun ise açıklamalarda bulundu..

Tartus Limanı içerisinde birkaç kilometre açığına demirleyen geminin 16 Türk personeli 4 aydır gemiden inemiyor. İhtiyaçları gemi sahibi şirketin limanda anlaştığı acente tarafından haftalık olarak sağlanıyor. Satıcı şirketin Suriyeli alıcıdan paranın tahsil edilememesi nedeniyle geminin yükünü boşaltamadığı, bu nedenle geminin limandan çıkışına izin verilmediği belirtiliyor. Çıkışına izin verilmeyen personel, Dışişleri Bakanlığı’ndan yardım bekliyor.

Geminin kaptanı Mesut Tutçu, “Sürekli olarak limana savaş gemileri girip çıkıyor. Zaman zaman silah sesleri duyuyoruz. Ailemizi çok özledik. Bir an önce dönmek istiyoruz. Bütün gün güvertede yürüyor arkadaşlar. Hiçbirimizin psikolojisi iyi değil. Bize akıl sağlığımızı kaybettirdiler, aylardır ha bugün ha yarın diyerek. Şirketimiz sürekli olarak bize sorunun 1 hafta içinde çözüleceği yalanını söylüyor. Ama çözülen bir şey yok. Aramızda 12 aydır gemide olan arkadaşlar var. Ailelerini göremediler. Başmühendisimizin eşi üzüntüden kalp krizi geçirmiş.” ifadelerini kullanıyor.

Geminin bağlı olduğu Metmar Denizcilik Genel Müdürü Mehmet Altun, taşınan yükün alıcısı ve taşıyıcısı arasında ticarî bir problem olduğunu, sorunun çözülmesinin ardından geminin limandan ayrılacağını savunuyor.

MEHMET ALTUN'DAN AÇIKLAMA

Metmar Denizcilik Genel Müdürü Mehmet Altun, konuyla ilgili  bazı hususlara açıklık getirdi. Haberde bahsi geçen geminin kuru yük gemisi değil, tanker olduğunu söyleyen Mehmet Altun, geminin mahsur olmadığını ve limanda tahliye beklediğini belirtti. Altun, geminin Tartus Limanı içerisinde birkaç kilometre açığına demirlemediğini, dalgakıranda bağlı durumda bulunduğunu ifade edip, gemide 16 personelin olduğunu anlattı.

Personelin gemiden inememesine sebep olarak, Suriye'de gemiden inmenin yasak olmasını gösteren Metmar Denizcilik Genel Müdürü, taşınan yükün satıcısı ile alıcısı arasında malın fiyatıyla ilgili anlaşmazsızlık bulunduğunu, paranın tahsil edilememesinden dolayı yükü boşaltamadıklarını ve anlaşmanın tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'na, Suriye'nin Türkiye'deki daimi temsilcisine iletilmek üzere dilekçe verdiklerini söyleyen Mehmet Altun, Dışişleri'nden kendilerine, "Sizin dilekçenizin pek kaale alınacağını sanmıyoruz. Türkiye ile Suriye arasında diplomatik ilişkiler minimum noktada." denildiğini belirtti.

Olayla ilgili, yalan yanlış haberler yapıldığını söyleyen Altun, bunun amacının ise personelin hak etmedikleri bir tazminata sahip olmak için spekülasyon olduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilişim