Özelleştirme tutarı, 1986'dan bu yana 67 milyar dolara, Özelleştirme Fonu'ndan Hazine'ye aktarılan kaynak ise 42 milyar dolara dayandı. Gelecek yıl 10,8 milyar lira özelleştirme geliri hedefleniyor

AA muhabirinin 2016 yılı bütçe gerekçesi ve Özelleştirme İdaresi  Başkanlığı (ÖİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, 1985 yılından itibaren  271 kuruluştaki kamu hisseleri, bin 677 taşınmaz, 10 otoyol, 2 boğaz köprüsü, 146  tesis, 7 liman, şans oyunları lisans hakkı ile araç muayene istasyonları  özelleştirme kapsamına alındı. Bu kapsamda, 1986-2015 yıllarında 66 milyar 813  milyon dolarlık özelleştirme gerçekleştirilirken, Özelleştirme Fonu'ndan  Hazine'ye aktarılan kaynağın tutarı ise 41 milyar 824 milyon dolar oldu. 

Halen özelleştirme kapsam ve programında 22 kuruluş yer alıyor. Bu  kuruluşların 12'sinde yüzde 50'nin üzerinde kamu payı bulunuyor. Bunun yanı sıra,  özelleştirme kapsamında 623 taşınmaz, 49 tesis, 2 liman, 10 otoyol, 2 boğaz  köprüsü ile şans oyunları lisans hakkı da yer alıyor. 

Gelecek yılın bütçesinde de 10,8 milyar lira özelleştirme geliri  hedefleniyor. 

Gelecek dönemin özelleştirme programı 

Gelecek dönemin özelleştirme programında, elektrik üretim tesisleri  önemli yer tutacak. Bu tesislerin özelleştirilmesine kurulu gücü küçük olan  akarsu santralleriyle başlanılmış, 2013'te toplam 64 megavat kurulu gücündeki 17  santralin, 2014'te de toplam 5,5 megavat kurulu gücündeki 5 santralin  özelleştirme işlemleri tamamlanmıştı. Toplam kurulu gücü 2,9 megavat olan 5  santralin ise devir çalışmaları sürüyor. 

Bu yıl haziran ayında toplam kurulu gücü bin 565 megavat olan Orhaneli  ve Tunçbilek Termik Santralleri ile Soma B Termik Santralinin özelleştirme  işlemleri tamamlanmıştı. Elektrik Üretim AŞ'ye ait diğer hidroelektrik ve termik  santrallerin özelleştirilmesine yönelik hazırlık çalışmalarına da devam ediliyor. 

Gözler limanlarda olacak 

Yakın dönemde özelleştirme ihaleleri ile dikkati çekecek alanlardan  biri limanlar olacak. Derince Limanının 543 milyon dolar bedelle 39 yıl için  özelleştirilmesiyle hız kazanan süreçte, gelecek yılın ikinci çeyreğinde de İzmir  Yük ve İzmir Kruvaziyer Limanlarının ihaleye çıkarılması planlanıyor. 

Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye (TDİ) ait Güllük İskelesinin yat  limanına dönüştürülmesi kaydıyla işletme hakkının verilmesi yöntemiyle  özelleştirilmesine ilişkin ihalenin hazırlık çalışmaları da büyük ölçüde  tamamlanmış durumda. 

Liman özelleştirmeleri kapsamında Çanakkale Kabatepe ve Gökçeada Kuzu  Limanlarının imar planı çalışmaları da devam ediyor. Proje tamamlandığında mevcut  Kabatepe Limanı güçlendirilerek, Kuzu Limanı ise Gökçeada'da deniz turu  faaliyetlerinin geliştirilmesini teminen, yat ve yolcu limanı şeklinde yeniden  düzenlenerek 2016 yılında ihaleye çıkarılacak. 

TDİ Tekirdağ Limanının imar çalışmaları Özelleştirme Yüksek Kurulunun  (ÖYK) onayına sunulma aşamasına gelirken, buranın 2016 yılında ihaleye  çıkarılması hedefleniyor. 

Editör: TE Bilişim