Özel Yatırım Fonları Türkiye'deki Ortamdan Olumsuz Etkilendi

Şirket ve holdinglere göre yatırım kararlarını daha çabuk uygulayan özel fonlar Türkiye’deki ortamdan olumsuz etkilendi. 2013’te 74 olan fon yatırımlarının işlem sayısı 43’e geriledi.

İşlem hacmi ise 160 milyon dolar azaldı. Son yıllarda özel sermaye fonlarının Türkiye’ye artan ilgisi, 2014’te azaldı. Geçen yıl fonların gerçekleştirdikleri işlem adedi yüzde 41.8 azalarak 74’ten 43’e, geriledi.

160 MİLYON DOLARLIK KAYIP

Kurumsal finansman ve danışmanlık şirketi Ernst&Yong’un araştırmasına göre işlem hacmi esas alındığında ise, özel sermaye fonlarının toplam işlem hacmi azaldı. Yine geçen yıl değeri açıklanan işlemler içindeki payı da düşüş gösterdi. 2013 yılında fon yatırımcıları 503 milyon dolar tutarında işleme imza atarken bu rakam, 2014 yılında 343 milyon dolar olarak gerçekleşti. Önceki seneye göre 160 milyon dolar daha az işlem yapılırken İşlem hacmi bakımından kayıp yüzde 31.8’e ulaştı.

HACİM VE İŞLEM AZALDI

Bu değerler geçtiğimiz yıllarla karşılaştırıldığında, 2014 yılında özel sermaye fonlarının hem işlem hacmi hem de işlem adedi bazında ciddi oranlarda ülkeyi terk ettiği görülüyor.

EN BÜYÜK İŞLEM PETLİM

Değeri açıklanan işlemler esas alındığında, özel sermaye fonlarının bu yıl gerçekleştirdikleri en yüksek hacimli işlem Goldman Sachs’ın Petlim Limancılık’ın yüzde 30 hissesini 250 milyon dolar bedelle satın alması oldu.Değeri açıklanan işlemler içerisinde diğer bir öne çıkan işlem ise ReAya Holding ve Nesmal Yatırım’ın Avrupa Göz Hastanesi’nin yüzde 80 hissesini 28 milyon dolar bedelle satın alma işlemi oldu.

DEĞERİ AÇIKLANMAYANLAR

2014’te özel sermaye fonlarının gerçekleştirdiği fakat işlem değeri açıklanmamış operasyonlar içinde Actera ve Esas Holding’in UN Ro-Ro’nun yüzde 98,8 hissesini satın alması, NBK Capital’ın Yatsan’ın yüzde 78 hissesini satın alması, Partners Group’un Enerya’ya, InfraMed’in Hamitabat Elektrik Üretim’e ortak olması yer alıyor.

2015 DURAĞAN GEÇECEK

ABD Merkez Bankası Fed’in bu yıl yapmayı planladığı faiz artırımının Türkiye’deki birleşme ve satın almalar üzerinde etkili olacağı belirtiliyor. Birleşme satın almalara yönelik yapılan ankete katılan iş adamları ve yöneticilerin yüzde 70’i 2015 yılı yatırım ortamının durağan olacağını öngörüyor.

BİLİŞİM FİRMALARI REVAÇTA

Özel fonların geçen yıl en fazla işlem gerçekleştirdiği sektör bilişim oldu. Bilişimi yiyecek ve içecek ile ulaştırma sektörü takip etti. İşlem hacmi bazında ise ulaştırma sektörü birinci oldu.

Bugün

Editör: TE Bilişim