Özel Teknelerde MTV Kaldırıldı

Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile “Bağlama Kütükleri” oluşturulması ve özel teknelerden alınan Motorlu Taşıt Vergisinin (MTV) kaldırılmasına ilişkin değişiklik Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun 06.05.2009 tarihli oturumunda kabul edildi.

Yapılan değişiklik neticesinde, Türk bayrağı taşıyan tüm gemi, deniz ve iç su aracının uluslar arası standartlarda denetim ve belgelendirilmelerinin yapılabilmesi kolaylaşmış olacak, sağlıklı bir kayıt sistemi ve amatör denizcilik bakımından güncel istatistikî altyapı oluşturulacak, bu sayede bayrağı ve kimliği belirsiz tekneler ile insan kaçakçılığı yapılmasının önüne geçilebilecek.

Kanunun getirdiği yeni düzenleme ile MTV kaldırılarak Bağlama Kütüğüne kayıtlı gemilere bir ruhsatname verilmesi ve bu ruhsatnameden harç alınması kabul edilmiştir. Harç oranlarının tespitinde getirilen yeni düzenlemede boy esası benimsenerek uluslar arası uygulamalar dikkate alındı.

 TBMM Genel Kurulunun 06.05.2009’da kabul ettiği ve 30.06.2009 tarihinde yürürlüğe girecek olan Kanun neticesinde,  amatör denizciliğin gelişmesinin önü açılarak, Türk bayraklı özel tekne sayısının artması ve yabancı bayrak kullanımının önlenmesi, bu paralelde de tekne imal sektörünün geliştirilmesi amaçlanıyor.

Editör: TE Bilişim