Mersin’de ambargo!

 Ülkede ciddi bir pazar payı bulunan Oza Kahvesi’nin Türkiye’ye ihracat girişimi yarıda kesildi. Üç kez İzmir’e ihracat yapan Oza Kahve, Ankara’ya yapmak istediği dördüncü ihracatta Mersin Gümrüğü’ne takıldı

20 BİN TL’LİK ZARAR:

Ankara Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Merkezi’nin bürokrasi engeline takılan 796 kilogramlık ambalajlı Oza Kahve, Mersin’den geri gönderildi. 20 bin TL zarara uğradığını ifade eden Oza Kahve Direktörü Umut Oza, hükümetten sanayicinin sorunlarına köklü çözüm üretmesini istedi.

Üretim yeri Gazimağusa olan Oza Kahvesi’nin 796 kilogramlık Türk kahvesi ihracatı Mersin’den geri döndü. Türkiye’ye 4’üncü kez ihracat yapan ve ihracatın ilk 3 bacağında kayda değer sıkıntı yaşamayarak 3 ayda toplam 2 ton ambalajlı Türk kahvesini Türkiye’nin İzmir iline ihraç eden Oza Kahve, 796 kilogramlık kahvenin Ankara’ya ihraç edilmesi sırasında Ankara Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Merkezi’nin bürokrasi engeline takıldı.

Malın Mersin Limanı’ndan geri dönmesi nedeni ile yaklaşık 20 bin TL’lik zarara uğrayan Oza Kahve Direktörü Umut Oza, hükümet yetkililerini sanayicilerin sorunlarına kalıcı çözümler üretmeye çağırdı. “STT varsa saklama koşulları ve tüketim süresi belirtilmeli” Yaklaşık 20 gün önce Gazimağusa’dan hareket eden gemi ile Türkiye’ye ihraç edilen ve Mersin Limanı’na ulaşan toplamda 796 kilogramlık ambalajlı Oza Kahve, ambalaj üzerinde bulunan son tüketim tarihi (STT) olmasına ve saklama koşullarının belirtilmesine rağmen, ürün tüketiminin belirtilmediği gerekçesi ile Mersin Limanı’nda kaldı. Daha önce 2 sefer hava yolu bir sefer deniz yolu ile İzmir’e toplam 2 ton kahve ihracatının yapıldığını söyleyen Umut Oza, Ankara’ya yapılacak olan ilk ihracatta neden böyle bir sorun yaşandığını anlamadığını ifade etti.

Yaşanılan sorun nedeni ile KKTC Başbakanlık, Ekonomi Bakanlığı, Sanayi Odası ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyük Elçiliği Ticari Ataşeliği ile görüştüğünü söyleyen Umut Oza, çözüm odaklı bir yol bulunup hükümetin sanayicisini koruyamadığını iddia etti. 95 yıldır İngiltere’ye kahve ihracatı yapıldığını söyleyen Oza, “İngiltere ile bir gün bile sorun yaşamadık fakat Anavatan Yavruvatanı’na ambargo uyguluyor” şeklinde konuştu.

Oza: Zarara uğradım Türkiye’nin İzmir ve Ankara illerinde bayilikler oluşturulduğunu söyleyen Umut Oza, “Ambalaj üzerinde eksik olduğu iddia edilen 1 cümle yüzünden yaklaşık 20 bin TL zarara girdim. İhraç edilen kahve ambalajlarımızın üzerinde ise hem son tüketim tarihi hem de saklanma koşulları Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde belirtilmiştir” dedi.

Yeni oluşturulan bayilik sözleşmesine göre de kahve siparişlerinin ihraç edilememesi halinde tazminat ödemesi gerektiğini söyleyen Oza, sipariş edilen ürünlerin ücreti de peşin ödendiği için bayiliğe paranın geri yatırılması gerektiğini söyledi. Oza yapılan ihracatın lokomotif olarak düşünülmesi gerektiğine ve ülke ekonomisi için son derece önemli olduğuna işaret ederek, sanayicilere sahip çıkılması ve sorunlara kalıcı çözümler bulunması gerektiğini belirtti. “İthalatta da mevzuata uyulsun” Umut Oza, ülke sanayicilerinin ihracatta karşılaştığı bürokrasi sorununa değinerek, ülkemiz mevzuatında ambalajlı ithal ürünlerde ambalaj üzerinde içeriğin olması gerektiğinin yazılı olduğunu ancak ithal edilen Mehmet Efendi kahvesi ambalajında içeriğin bulunmadığını iddia etti.

“Türkiye fuarlarına katılmayacağız”

Mersin’de bekleyen 796 kilogram Türk kahvesinin geri çekilmemesi halinde 20 günlük bekleme süresinin dolması sebebi ile Mersin Gümrüğü’nün ürünlere el koyacağını söyleyen Umut Oza, pazartesi günü ürünleri limandan çektiklerini ve ürünleri imha edilmekten kurtarıldığını anlattı. Ürünün yeniden ihraç edilebilmesi için aynı ürünün yeniden ihraç işlemlerinden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Oza, “Para yanında zaman kaybına da uğradık. İrtibata geçtiğim tüm yetkili birimlerden ret cevabı aldım ve yaşanan bu sıkıntı nedeni ile yönetim kurulu olarak ihracat yapamayacağımız bir ülkenin fuarlarına bir daha katılmama kararı aldık” dedi.

Türkiye’de yılda 4 fuara katıldıklarını belirten Umut Oza, fuara katılım giderlerinin de yaklaşık 200 bin TL olduğunu ifade etti.

Gündem Kıbrıs

Editör: TE Bilişim