Otopan'ın söküm işlemleri tamamlandı  

Asbest beyanının doğru çıkmaması üzerine Türkiye ile Hollanda arasında tartışma yaratan ''Otapan'' gemisi, İzmir'in Aliağa ilçesindeki Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi'nde sökülerek, parçalara ayrıldı.  
 
Şimşekler Gemi Söküm Tesisleri sahibi Adem Şimşek, gazetecilere yaptığı açıklamada, uzun süren yasal mücadele sonunda 3 Haziran 2008'de tesislerine gelen geminin, 5 aylık süre sonunda sökümünün tamamlandığını bildirdi.

Gemi Söküm Atık Giderme Merkezi yetkililerinin, sökümden önce gemiye çıkarak başta radyasyon olmak üzere gerekli kontrolleri yaptığını, Hollanda Çevre Bakanlığı yetkililerinin de 5 aylık sürede iki kez tesislere geldiğini belirten Şimşek, ''Hollanda'dan gelen heyetler sökümün Avrupa standartlarında olup olmadığı ve verilen taahhütlerin terine getirilip getirilmediğini denetledi. Bunun dışında, Greenpeace çevre örgütüyle Avrupa Birliği Çevre Sivil Toplum Örgütleri de geminin söküm aşamasının her anını izledi'' dedi.

165 metre uzunluğundaki geminin sökümünden 8 bin 400 ton hurda elde ettiklerini bildiren Şimşek, şu bilgileri verdi:

''Uzun bir hak arama mücadelesi sonucunda sökümünü tamamladığımız ve Türk ekonomisine kazandırdığımız hurdalar içinde Otapan'ın adının yazdığı saç bölümünü hatıra olarak saklayacağım. Türkiye'de çevre kuruluşları tarafından sembol haline getirilen Otapan'ın isminin yazdığı saç levhayı tesislerimizin baş köşesinde sergileyeceğiz. Bu süreçte bize yardımcı olan Hollanda ve Türkiye hükümeti yetkililerine teşekkür ediyoruz.''

Türkiye'de asbestli gemi sökümünde tek yetkili kuruluş olan Gemi Söküm Sanayicileri Derneği Atık Yönetim Merkezi Sorumlusu Ersin Çeviker de Otapan'dan çıkan yaklaşık 800 kilogram asbest maddenin, İzaydaş Bertaraf Tesisleri'ne gönderildiğini kaydetti.

Şimşekler Gemi Söküm Şirketi tarafından 2006 yılının Temmuz ayında 1.5 milyon dolara sökülmek için satın alınan Hollanda bandıralı Otapan adlı gemide, beyandan fazla asbest bulunması üzerine konu çevreciler tarafından kamuoyunun gündemine taşınmıştı.

Türkiye ile Hollanda arasında sorun olan gemi, Aliağa'dan Hollanda'ya götürülerek asbestli fazla miktar orada sökülmüştü.

KARE KARE SÖKÜM AŞAMALARI

 

 


 
Editör: TE Bilişim