''Osmanlı Donanması'nın Seyir Defteri" 

İSTANBUL - Pera Müzesi, ''Dünya Seramiğinin Başyapıtları'' ve ''Osmanlı Donanması'nın Seyir Defteri: Gemiler, Efsaneler, Deniciler'' sergilerine ev sahipliği yapacak.

Sergilerin tanıtımı amacıyla müzede düzenlenen basın toplantısında konuşan Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, İngiltere'de 1852'de hizmete giren Victoria ve Albert Müzesi'nin katkılarıyla açılacak ''Dünya Seramiğinin Başyapıtları'' sergisinde, ilk çağlardan günümüze dünya seramik sanatının en seçkin yapıtlarının bulunduğunu söyledi.

Birol, sergide Budizm tarikatını kuran Hintli Budist rahip Bodhidharma'nın insan boyutundaki heykeli, Roma güneş tanrısı Apollo'nun kaideli büstü, Yunan mitolojisinde gençlik tanrıçası olarak tanımlanan Hebe figürü, dünyaca ünlü ressam Picasso'nun yaptığı ve ''Sehpasının Başındaki Sanatçı'' isminin verdiği vazo, Çink Halk Cumhuriyeti'nin 1949'daki kuruluşunda başbakan olmuş Zhou Eniai'nin resminin emaye üzerine yapılan portresi, Fransa kralı ve kraliçesi XVI. Louis ve Marie Antoinette'nin porselen büstlerinin yanı sıra çok sayıda eserin bulunduğunu bildirdi.

Özalp Birol, ''2008'in sonlarında yaşanmaya başlayan ekonomik kriz, Türkiye'de de her türlü yatırımı ve girişimi etkilemeye başlamıştır. Ancak böyle bir ortamda önemli iki sergiyi açmak bizi gururlandırıyor'' dedi.

115 eserin bulunduğu sergiye The World Collections Programmen, British Council ve The Headley Trust'un da destek verdiğini ifade eden Birol, sergide ayrıca Suna ve İnanç Kıraç Vakfının koleksiyonlarında yer alan Kütahya çini ve seramiklerinin de yer alacağını söyledi.

Birol, serginin 19 Temmuz'a kadar ziyaret edilebileceğini kaydetti.

OSMANLI DONANMASININ SEYİR DEFTERİ

Özalp Birol, yarın ayrıca Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi denizcilik yaşamına ve tarihine ışık tutacaklarını düşündükleri ''Osmanlı Donanmasının Seyir Defteri: Gemiler, Efsaneler, Denizciler'' sergisinin de açılacağını belirtti.

Serginin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İstanbul Deniz Müzesinin destekleriyle hazırlandığını, eserlerin müzeden temin edildiğini dile getiren Birol, sergide 16. yüzyıl Osmanlı kadırgaları, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi denizcilerinin resimleri ile döneme ait çeşitli belgelerin yer aldığını ifade etti.

Birol, serginin tarihe önemli bir ışık tutacağını, geleneksel denizcilik yöntemlerinden modern denizciliğe geçişin serüveninin görülebileceğini dile getirerek, serginin küratörlüğünü İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Osmanlı Araştırmaları Bölümü Yöneticisi Ekrem Işık'ın yaptığını, serginin 4 Ekim'e kadar ziyaret edilebileceğini kaydetti.

Victoria ve Albert Müzesi Direktörü Mart Jones da sergideki seramiklerin paha biçilmez olduğunu ve İznik çinileriyle birlikte sergilenmesinin de önemini arttırdığını vurguladı.

İstanbul Deniz Müzesi Müdürü Kurmay Albay Rıza İşipek ise müzelerinin yenilenme sürecine girdiğini, denizcilik tarihinin daha geniş kitlelere ulaşması açısından serginin önemli olduğunu anlattı.

Basın toplantısının ardından iki sergi basın mensuplarına gezdirildi. (aa)

 

Editör: TE Bilişim