Rus gazetesi: "Osmanlı donanmasını yaktığımız gün resmi bayram olmalı" 

Rusya bugün Kızıl Ordu’nun Nazi Almanya’sını devirmesinin anısına “erkek bayramı” olarak da bilinen “Vatanın Savunucuları Günü”nü kutlarken, ülkede tarihteki Rus-Osmanlı savaşları da yeniden gündeme geldi. Ülkenin en yüksek tirajlı gazeteerinden Moskovski Komsomolets gazetesi, 1768'de başlayan Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, Rus donanmasının Çeşme Limanı'nda Osmanlı donanmasını yaktığı günün de resmi tatil olması önerisini yineledi. İşte ayrıntılar:

“Milletvekillerimiz Türk sultanını üzme riskine girebilecek mi?” alt başlıklı haberde, “Çeşme Zaferi’nin yıl dönümü kutlu olsun! Ancak ne yazık ki, günümüzde böyle bir kutlama yapılmıyor. Rus Donanması’nın Çeşme’deki büyük zaferi resmi tatiller arasında yer almıyor. Şanlı deniz zaferine günümüzde bu onuru vermek, Türk ordusunu 240 yıl önce yerle bir etmekten daha zormuş” denildi.


Rus İmparatorluğu’nda “Çeşme Zaferi”nin Rus donanmasının en önemli üç zaferinden biri olduğu hatırlatılan yazıda, 10 yıldır çeşitli kesimlerin Rus donanmasının Osmanlı Donanması’nı Çeşme’de bozguna uğrattığı günün resmi tatil olması için çaba verdiği belirtilerek, devlet başkanına kadar çıkılmasına rağmen bir sonuç alınamamasından yakınıldı.

1768'de başlayan Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, Rus donanması Çeşme Limanı'nda bulunan Osmanlı donanmasını yakmıştı. Türkiye’de Çeşme Deniz Savaşı ya da Çeşme Vakası olarak bilinen olay, Rusya’da Çeşme Zaferi olarak tarihe geçti.

 

Editör: TE Bilişim