Oslo Limanı, Sjursøya Konteyner Terminali için YILPORT'u  Seçti

Oslo Limanı, Türk lojistik ve Sanayi şirketi YILPORT Holding’i, Oslo’daki yeni konteyner terminalinin işletmecisi seçti.

Şirket, dört uluslararası şirketin daha teklif verdiği bir ihaleyi kazandı. Yeni işletmeci, Oslo limanındaki konteyner trafiğinin işletimini 2014’ün sonlarında ya da 2015’in başlarında devralacak. Anlaşma 20 yıllık bir dönemi kapsıyor fakat 10 yıllık bir uzatma opsiyonu da mevcut.

YILPORT

Yılport Holding, merkezi Türkiye İstanbul ’da bulunan bir aile şirketi olan, uluslararası sanayi ve ticaret şirketi Yıldırım Grup’un bir parçası. 1963’te kurulan şirket, imalat ve maden, ticaret, nakliye, gemi yapımı ve liman operasyonlarında faaliyet gösteriyor. Şirketin 8,000 çalışanı bulunuyor. Yılport Holding, Türkiye’de iki konteyner terminalini işletiyor ve Malta Freeport Terminali’nde %50 hisseye sahip. Şİrket 2014’te, İsveç’in en verimli şekilde işletilen konteyner terminallerinden biri olan Gävle Konteyner Terminali’nin işletmesini devraldı.

Liman Müdürü Anne Sigrid Hamran, “Yılport Holding adlı uluslararası şirketi seçtik, çünkü Norveç’teki en büyük ve en modern konteyner terminalini işletmek ve geliştirmek için en iyi seçenek olduklarına inanıyoruz. Oslo Limanı, gelecekte rekabetçi ve verimli bir liman olmayı amaçlıyor. Hedefimiz, Oslo civarında giderek büyüyen nüfusun taleplerini karşılamak için, bugün aldığımız yükün iki katını almak. Yılport Holding, hem ekonomik, hem de ticari kriterler göz önüne alınarak seçilmiştir.” dedi.

Yeni şirket, Oslo Limanı’ndan yer ve vinç kiralayacak. İşletmeci, şimdiye dek Liman İşletmesi tarafından istihdam edilen vinç operatörlerinin işveren sorumluluğunu da elinde tutacak.

Liman İşletmesi Yönetim Kurulu, 24 Ekim 2013 tarihinde, vinç operatörlerinin bir işletme transferiyle yeni terminal işletmecisine devredilmesine karar vermişti. İşletmeci terminaldeki tüm operasyonların ve personelin bütün sorumluluğunu aldığında, terminalin daha verimli ve sorunsuz bir şekilde işletilmesi bekleniyor.

Anne Sigrid Hamran, “Terminallerin verimliliği ve en iyi şekilde organize edilmesi, daha fazla yükün deniz yoluyla nakledilmesini sağlamanın başlıca koşuludur. Terminal çalışanları ve vinç operatörleri tek bir işverene bağlı olduğunda, işbirliğinin daha da kolaylaşacağını umuyoruz. Terminaldeki işgücünün bu şekilde düzenlenmesinin, limanın rekabet gücü ve verimliliği bakımından hayati olduğu düşünülüyor. Yeni bir işverene bağlı olmanın, çalışanlarımız için belirsiz ve zorlayıcı bir durum yaşattığını kabul ediyoruz. Yeni işletmecinin, yerel terminal yöneticilerini işe alma politikasına sahip olduğunu vurgulamak isteriz. Dahası, henüz müzakere sürecinde işletmecinin, yalnızca Norveç’in iş hukukuna değil, genel itibariyle Norveç yasalarına uyması gerektiğini vurgulamıştık” şeklinde konuştu.

Yeni işletmeciyle yapılan anlaşma, Oslo yükleme-boşaltma merkezinde çalışan liman işçilerini kapsamıyor.

Oslo’daki konteyner trafiği 

Liman, 2015 yılında tümüyle konteynerlere yoğunlaşmak için, Oslo – Sjursøya’da, Norveç’in en büyük ve en modern konteyner terminalini inşa ediyor. Bugün, Sjursøya ve Ormsund’da, OCT / SCT tarafından işletilen iki konteyner terminali bulunuyor.

Norveç nüfusunun yarısı, Oslo limanından araçla en fazla üç saatlik mesafede yaşıyor. Oslo'nun nüfusu büyümeye devam ediyor. Oslo Limanı, nüfusun ürün talebini karşılamak için yük limanını genişletiyor. Bugün liman, 260000 konteyneri (TEU, 20 foot’luk konteynere eşdeğer) elleçleme kapasitesine sahip. Yeni konteyner terminali tamamlandığında, liman, gelecekte toplam 450000 konteyneri (TEU) yönetebilecek. 2015/2016 yıllarında, terminalin, 300000 / 350000 TEU kapasiteye sahip olması planlanıyor.

 

Editör: TE Bilişim