Oruç Reis Tankeri Böyle Yüzdürüldü

Oruç Reis Tankeri 19 Ocak 2010 tarihinde 9 kuvvetindeki fırtınada karaya vurarak Gümüşdere / Kilyos plajında kiyi kenar çizgisindeki kumlara oturdu.

Yaklaşık bir ay sahilde kalan gemi'nin kurtarma sözleşmesi Gemi sahiplerinin talebi ve Kıyı Emniyeti Genel Md. feragati ve İstanbul Liman başkanlığının onayi ile ILMER DENIZCILIK SAN. ve TIC. LTD.STI'ne verildi.
Şirket Sahibi Kaptan Tuğrul Orcan ve Gn. Mudur Ömer Sile yönetimindeki 15 kişilik bir kadro, 4 is makinesi, Ocean Ergun ve Kaptan Teoman isimli  2 Römorkör’ün 16 günlük çalışması sonucu Oruç Reis Gemisi 27 Şubat 2010 günü yüzdürülerek onarımlarının yapılması icin Kaptan Teoman isimli römorkör tarafından Gemlik Çınar tersanesine çekildi.

Kurtarma sırasında is makineleri, sahile paralel kumlar üzerinde durmakta olan Geminin sancak kıç tarafından vasatına kadar  3 metre derinliğinde bir havuz açtılar. ILMER tarafından Kurulan Donam ile gemi sekiz yıl önce yine bu sahilde 200 metre açıkta batmış olan yük gemisine doğru daha derin suya çekildi. Yapılan havuzun büyütülmesinden sonra pruvası römorkörler tarafından çekilerek denize donduruldu. Denize doğru sahile dik konuma getirilen Geminin  sancak yanında is makinelerinin üzerinde ilerleyebileceği bir dolgu yapılarak geminin boyu uzunlusunda yeni bir havuz acildi. Kic tarafından sahile bağlanan gemi 15 derece sancağına çekilerek bu havuza alindi. Bu havuz içinde sahilden 30 metre açığa alınabilen geminin kurtarılmasındaki en zor asama,  iskele tarafi sahilden 50 metre açıktaki üzerinde sadece 40-50 cm su bulunan kum bankının üzerinde kalan geminin bu bank üzerinden aşırtılması idi. Gümüşdere plajındaki kumların hemen altında bulunan kil tabakasının geminin omurgasına yapışmış olması Römorkörlerin  gücü ile çekilebilmesine izin vermedi.

Bunun üzerine yeni bir çözüm arayışı içine giren ILMER yetkilileri gemiyi çekmekte olan römorkörlere farklı manevralar yaptırtmaya başladılar. Bu manevralar 5 saat surdu. Her seferinde sadece yarim metre ilerleyebilen gemi nihayet yapıştığı kil tabakasından kurtularak özgürlüğüne kavuştu ve ait olduğu denizlere geri dondu.

Oruç Reis Gemisi şu sırada Gemlik Çınar tersanesinde onarımlarının bitmesini ve sorveyi yapıldıktan sonra seferlerine devam etmeyi bekliyor.

1969 yılında Beykoz tersanesinde inşa edilen Oruc Reis gemisinin daha uzun yıllar hizmet vermesini diliyoruz.

 

 

 

Editör: TE Bilişim