Ortak deniz gücü, Somali kıyılarındaki korsanlığı bitirdi

Somali açıklarında özellikle ülkede büyük bir kıtlığın yaşandığı geçtiğimiz yıllarda zirveye çıkan gemi kaçırma olayları, uluslararası toplumun ortak mücadelesiyle bitme noktasına geldi.

Birleşmiş Milletler yetkilileri, geçen yıl 12 Mayıs'tan bu yana deniz korsanları tarafından tek bir geminin bile kaçırılmadığını açıkladı.

BM diplomatları, 2010 yılında 47 olan gemi kaçırma olayının bir yıldır gerçekleşmediğini, teşebbüs sayısının da 2011'de 237 iken 2012'de 75'e düştüğünü aktardı.

NATO, AB, Çin ve Rusya'nın yanı sıra pek çok ülkenin Somalili korsanlarla ortak mücadelelerinde askerî gemilerin bölgede görev almaya başlamalarının yanı sıra bölgede sefer yapan gemilerin silahlı korumalar istihdam etmesinin de başarılı mücadeleye önemli katkı yaptığı vurgulandı.

Yetkililer, bin 140 deniz korsanının 21 ülkede hapishanelere konulmasının da korsanlığa yönelik caydırıcı bir etki yaptığını ifade etti.

Yetkililer, bütün bu çalışmalara rağmen Somali kıyılarının korsanlar için hâlâ güvenli limanlar sunduğunu ve kaçırılan gemileri serbest bırakma karşılığında ödenen milyonlarca dolar fidyenin hâlâ genç Somalililer için cazip olduğunu belirterek rehavete kapılmama uyarısında bulundu.

Silahlı güvenlik gücü bulunduran hiçbir geminin henüz korsanlar tarafından kaçırılamadığına dikkat çeken diplomatlar, gemi sahiplerinin maliyetleri azaltmak adına güvenlik görevlileri istihdam etmemelerinin kaçırma faaliyetlerine davetiye çıkardığının altını çizdi.

Editör: TE Bilişim