İspanya'nın Cartagena sahillerinde planlanan 'Bold Monarch 11' adı verilen tatbikata Rusya'nın Karadeniz filosundan Alrosa denizaltısı iştirak edecek.

30 Mayıs - 10 Haziran tarihleri arasında yapılması planlanan tatbikata Rusya'nın dışında bir kısım NATO üyesi olmayan ülkelerin de dahil olması bekleniyor. Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "NATO tatbikatında denizaltı Alrosa, kurtarma römorkörü Shakhtyor, yardımcı gemi KIL-158 ve kurtarma gemisi Epron Rus görev gücünde yer alacak" dedi. Denizaltı kurtarma operasyonlarında uluslararası işbirliğinin maksimum seviyeye çıkarılmasını öngören tatbikata 20 ülkeden 2 binin üzerinde askeri personelin katılması bekleniyor.

Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov, Mayıs ayında Brüksel'de gerçekleşen toplantıda NATO'ya 3-5 yıllık süreyi kapsayan orta vadeli bir işbirliği planı sunduklarını açıklamıştı. Makarov'a göre bu yaklaşım işbirliğinde arzu edilen sonuçlara ulaşılmasına katkı sağlayacak.
Rusya ve NATO, karşılıklı olarak "düşman" tanımlarında düzenlemelere giderken, taraflar uzun süredir Afganistan, terörle mücadele, uluslararası kaçakçılık ve diğer konularda işbirliği yapıyor. ABD öncülüğünde oluşturulmaya çalışılan "füze kalkanı" ve NATO'nun Rusya sınırlarına doğru genişleme çabaları Moskova'da yeterli güven ortamının oluşmasına engel oluyor.

 

Editör: TE Bilişim