Ord. Prof. Ata Nutku ölümünün 25. Yılında anıldı

Cumhuriyet’in ilk gemilerini yapan, “hocaların hocası” Ord. Prof. Ata Nutku ölümünün 25. Yılında Gemi Mühendisleri Odası’nda 12 Şubat 2019 tarihinde düzenlenen söyleşi ile anıldı.

Etkinlik, Gemi Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Mustafa Kürşat Pekşen’in açılış konuşmasıyla başladı.  Pekşen tüm katılım sağlayan meslektaşlarına teşekkür ederek kürsüyü denizcilik ve gemi inşaatı tarihi ile ilgili önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Reşat Baykal’a bıraktı.

Baykal, Türkiye’de gemi yapılamaz denen bir ortamda çelik gemi yapımını gerçekleştiren Ord. Prof. Ata Nutku’nun hayatını anlattı.

Ardından anma programı Tuğamiral Aydın Eken’in konuşması ile devam etti. Eken, Ord. Prof. Dr. Ata Nutku’yu genç kuşaklara tanıtarak hizmetlerini, meslek sevgisini, meslekte hep ilkleri gerçekleştiren çalışmalarını ve başarılarını aktardı.

 Pekşen, konuşmalar sonrasında değerli katkılarından dolayı Prof. Dr. Reşat Baykal’a ve Tuğamiral Aydın Eken’e teşekkürlerini sundu. Ardından Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı  Salih Bostancı konuşmacılara teşekkür plaketi takdim etti.

ORD. PROF. ATA NUTKU KİMDİR ?

26 Ekim 1904’te Yunanistan’ın Preveze kentinde doğmuştur.  1917’de Bahriye Mektebi’nin Makine Bölümüne girdi ve dört yıl sonra yeni açılan Gemi İnşaatı Mühendisliği Bölümü’ne geçerek 1924’te yüksek mühendislik diplomasını almıştır.

1934’te, Türkiye’de gemi yapımına başlanması için girişimlerde bulunmuştur. Cumhuriyet’ten sonra Türk tersanelerinde yapılmış ilk gemi olan “gölcük” yağ tankerinin 1937’de tamamlanarak denize indirilmesini sağlamıştır.

Ardından “atak” mayın gemisinin tasarımını ve yapımını gerçekleştirmiştir. 1943 yılında, gemi inşaatı dersleri vermek üzere Yüksek Mühendis Mektebi’ne öğretim görevlisi olarak atanmıştır.1948’te yarbay rütbesiyle Deniz Kuvvetleri’nden emekliye ayrılarak İstanbul Teknik Üniversitesi’ne profesörlüğe atanmıştır.  Ord .Prof Ata Nutku, gemi inşaatı mühendisliğinin önderi olarak kabul edilmektedir. Kendisi, hem eğitim, hem de endüstri alanında asker ve sivil yaşamını denizcilik sektörüne adayan, yurtiçi ve yurtdışı kuruluşlarda çalışan, çok sayıda gemi inşaatı mühendisi ve bilim adamı yetiştiren bir akademisyen olmuştur.

1953’te İTÜ’de bir model deneme havuzunun yapımını sağlayan ve Gemi Enstitüsü’nü kuran, 1960’ta Ordinaryüs profesörlüğe yükseltip, öğretim görevinin yanı sıra 1952-1957 arası Denizcilik Bankası yönetim kurulunda görev alarak tersanelerin geliştirilmesinde, araba vapurları, şilep ve yolcu gemilerinin yapımıyla gemi sanayinin canlandırılmasında etkili olmuştur.

İTÜ’den 1974 yılında emekliye ayrılmış olup aynı yıl TÜBİTAK Hizmet Ödülü’nü kazanmıştır.

Gemilerin iktisadi olarak işletilmesi için kullanım amacına uygun olarak yapılması gerektiği düşüncesinden yola çıkarak, geminin iktisadi verimine temel olan işletme koşulları, hız, yol uzunluğu, limanda bekleme ve birim yakıt fiyatı gibi öğeleri göz önünde bulundurarak, gemi tasarımındaki bu iktisadi öğelerin teknik tasarım hesaplarının nasıl etkilediği sistemli bir yaklaşım ile “gemi dizaynı” adlı kitabı ile ortaya çıkarmıştır.

Ata Nutku, gemi mühendisliğindeki kurumsal çalışmalarının yanı sıra, sabit bir silindirim içinde dönen ikinci bir silindir ve bunun içinde gidip gelen bir pistondan güç sağlayan yeni bir motor geliştirerek ABD’den patent hakkını alıp, kanatları ayarlanabilen yeni tip bir pervane yapmıştır. 31 Ocak 1994 yılında vefat etmiştir.

Editör: TE Bilişim