DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK FAKÜLTESİ’NDE “DÜNYA DENİZCİLİK GÜNÜ KUTLAMA TOPLANTISI” GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ORAKÇI: ASALET MESLEĞİNE HOŞGELDİNİZ

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nce “DÜNYA DENİZCİLİK GÜNÜ KUTLAMA TOPLANTISI” 1 Ekim 2010 Cuma günü Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Yerleşkesi Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet FÜZÜN, Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızır Reis DENİZ, Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Gülmira KURUOĞLU Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Başkanı Özden ÇOKDEĞER, Emekli Koramiral Lütfü SANCAR, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Albay Salih ASLAN, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği Başkanı Selçuk ŞENKAL, DEU Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği Başkanı Kenan YALAVAÇ, TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Başmühendis Mustafa NURAN, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği İzmir Şubesi Başkanı Enver BASEVİRGEN, Kıyı Emniyeti Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Acar DOĞAN, İzmir Alsancak Limanı İşletme Müdürü Turan YALÇIN, Kıyı Emniyeti İzmir Bölge Müdürü Attila ALTAYLAR, UZMAR adına  Kaptan Altay ALTUĞ ve Kaptan Murat YILMAZEL, Arkas Denizcilik Ticaret Filosu Personel Müdürü Alaattin KURT, kılavuz kaptanlar, denizcilik şirketleri temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldılar.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Güldem CERİT’in konuşmaları ile başlayan kutlama toplantısı, önce Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi bölümü 4. Sınıf öğrencisi, Denizcilik Kulübü Başkanı Aydın ŞAHANKAYA’nın, Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreteri E. Amiral Efthimios MİTROPOULOS’un 2010 Dünya Denizcilik Günü mesajının okunması, ardından da Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Kaptan Salih ORAKÇI’nın “2010 Gemiadamları Yılı ve Denizcinin Meslek Değerleri”  konulu konuşmaları ile devam etmiş, soru-cevap oturumu ile sonlandırılmıştır.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Güldem CERİT, bu toplantıyı 16. kez düzenlemekte olduklarını, ancak “Denizcilik Fakültesi” olarak gerçekleştirdikleri ilk toplantı olduğunu belirtti. Dünyada bu günün ilk kez 1978 yılında, Türkiye’de ise Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu’nda, o dönemki Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Ömer Baybars TEK önderliğinde 1994 yılında kutlanmaya başlandığını ve bugüne dek ara verilmeden sürdürüldüğünü vurguladı. Bu yılın Dünya Denizcilik Günü teması olan “Gemiadamları Yılı”nın çok anlamlı ve önemli olduğunu belirterek, tarihimizin denizcilerimizin benzersiz fedakarlık ve kahramanlık örnekleri ile dolu olduğunu sözlerine ekledi. Bu anlamda Denizcilik Fakültesi’nin mütevazi tarihinin bile deniz şehitlerine tanıklık ettiğini belirten Prof. CERİT, denizcilik görevlerinde vefat eden Ahmet Ersun SANCAKOĞLU, Murat GÖKDAMAR, Hakan PEHLİVAN ve Yüksel ÖZKAN isimli mezunlarını saygı ve rahmetle andı.

Konuşmasının devamında, Türkiye’de Osmanlı İmparatorluğu’ndan bu yana zabitan eğitiminin yüksek öğretim düzeyinde gerçekleştirildiğini belirten Prof. CERİT, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda yer alan önlisans ve lisans eğitimi tanımlarını vererek Avrupa Yeterlilik Çerçevesi ve Türkiye Yükseköğretim Ulusal Yeterlilikler çerçevesi kapsamında önlisans ve lisans eğitim düzeylerinin yetkinliklerine ilişkin karşılaştırmalı açıklamalar yaptı. Prof. CERİT Türkiye’de Denizcilik Eğitimi kurumlarının üzerlerine aldıkları sorumlulukları 1884’den bu yana yerine getirdiklerini, şimdi ise bu görevleri daha yetkin bir şekilde sürdürmek zorunda olduklarını ifade etti. Uluslararası denizciliğin, dünya ticaretinin ve Türkiye’nin denizcilerden hizmet beklediğini vurgulayan Prof. CERİT, Büyük Atatürk’ün emirlerinin de bu olduğunu bize hatırlattı.

Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreteri E. Amiral Efthimios MİTROPOULOS’un 2010 Dünya Denizcilik Günü mesajını Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi bölümü 4. Sınıf öğrencisi, Denizcilik Kulübü Başkanı Aydın ŞAHANKAYA okudu. E. Amiral MITROPOULOS mesajında 2010 yılının “Gemiadamları Yılı” ilan edildiği ve Haziran ayında Manila’da düzenlenen diplomatik konferansta alınan, her yılın 25 Haziran tarihinde kutlanacak “Gemiadamları Günü” ile her yıl anılması gerektiği konusundaki kararı memnuniyetle karşılayıp, canı gönülden desteklediğini vurguladı. Mesajında “Denizcilik kendine has baskı ve riskleriyle zor ve çaba gerektiren bir meslektir” diye belirten E. Amiral MİTROPOULOS, “uzun ve stresli bir günün ardından eve, ailenin yanına dönüş, bir akşam arkadaşlarla kafede vakit geçirme olanağı, manzarayı değiştirme şansı ya da tam anlamıyla rahatlama şansı olmadığı”nı vurgulayarak, gemiadamlarının “sadece acımasız monoton asla bitmeyen dizel motor sesiyle ve gemiadamlarının çalışma alanı olmasının dışında, aynı zamanda onların evi de olan deniz taşıtında, günün 24 saati, haftanın yedi günü, hatta haftalarca, aylarca doğal şartlar, tehlikeli afetler, korsan saldırıları, haksız alıkonma gibi şartlar altında çalışmakta olduklarına” dikkat çekti. Mesajda 1 Ocak 2012'de yürürlüğe girmesi planlanan Gemiadamları için Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Standartları Sözleşmesi -STCW Sözleşmesi- ve ilişkili Koduyla ilgili büyük revizyonların kabul  edilmesini, yılın en önemli başarısı olarak değerlendiren E. Amiral MİTROPOULOS, bu revizyonlar ile gemi adamlarına teknolojik olarak gelişmiş gemilerde hizmet verebilmeleri için gerekli olan eğitim ve sertifikaları temin edecek uluslararası standartları sağlayacaklarını belirtti.

Mesajında bu yılın başlarında öncelikli olarak, “Gemiadamları Yılı” ile ilişkili gerçekleşmesinden mutlu olacağı 3 hedef belirlediğini açıklayan E. Amiral MİTROPOULOS, bu hedefleri şu şekilde sıraladı: “Gemiadamlarının sivil topluma yaptığı hizmetler hakkında kamuoyunda farkındalık yaratmak, gemiadamlarına; onların vermiş olduğu hizmetten memnuniyetimizi, bu hizmetin öneminin farkında olduğumuzu ve her koşulda onların yanında olduğumuzu açıkça hissettirmek, hukuksal anlamda çabalarımızı arttırarak gemiadamlarının daha iyi hizmet verebileceği bir dünya yaratmak konusunda sözden eyleme geçmek. “Gemiadamları Yılı”nın denizcilik sektöründe emek arzındaki yetersizliğe de yeniden dikkat çekilmesine yardımcı olduğunu, günümüzün yüksek kaliteli gençlerinin kariyer seçiminde bu mesleğe de yönelmeleri konusunda sektörün kendini geliştirmesinin kaçınılmazlığının anlaşıldığını da mesajına konu eden Genel Sekreter, bu bağlamda,  Uluslararası Çalışma Örgütü-ILO ile denizcilik sektöründen kuruluşlar ve Uluslararası Taşımacılık Çalışanları Federasyonu ile “yuvarlak masa” toplantısında IMO’da Kasım 2008’ de başlatılan  “Denize Gel!” kampanyasına da “Gemiadamları Yılı”nın önemli etkisi olduğunu belirtti. “Dünya Denizcilik Günü”nü bir fırsat olarak gördüğünü belirten E. Amiral MİTROPOULOS, bu mesajıyla özellikle deniz taşımacılığıyla ikincil derecede ilişkili olmak üzere camianın bir kaç kesimine seslenme gereği duyduğunu belirtti. Bu kesimler, denizcilik sektörü üyeleri, politikacılar, hukukçular, eğitimciler, liman ve gümrük otoriteleri, kamuoyunu etkileyebilecek konumdakiler, özellikle gazeteci ve habercilerdir. Son olarak da dünyadaki 1.5 milyon denizciye ilettiği “tüm denizcilik camiası sizi ve vazgeçilmez hizmetlerinizi takdir ediyor; hangi koşullarda hizmet ettiğinizi biliyor; yaptığınız fedakarlıklardan minnet duyuyor; sizlerle ilgileniyor; sizin güvenliğiniz ve emniyetiniz için çalışıyor, denizlerinizin sakin, rüzgarlarınızın yardımcı ve eve dönüşlerinizin emniyetli olması için dua ediyor ve size en iyi dileklerini sunuyor” dilekleri ile IMO Genel Sekreteri’nin mesajı sona erdi.

Daha sonra Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Kaptan Salih ORAKÇI “2010 Gemiadamları Yılı ve Denizcinin Meslek Değerleri”  konulu konuşmalarını yaptı. Konuşmasına öncelikle 1982 yılında başladığı denizcilik hayatında yaklaşık 28 yılı dolduran bir gemiadamı olarak ne kadar mutlu ve gururlu olduğunu söyleyerek başlayan Kpt. ORAKÇI, “Gemiadamları Yılı”nda konuşmacı olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sözlerine deniz şehitlerimizi anarak devam eden Kpt. ORAKÇI, ulaştırma modlarından biri olan deniz taşımacılığının 2002 yılına kadar hak ettiği değeri bulamadığını ifade etti. Kpt. ORAKÇI kendi öğrencilik yıllarına kıyasla bugünkü verilen eğitim imkanlarının ve eğitim kalitesinin artmış olduğunu memnuniyetle takip ettiğini ve bu gelişmelerden ötürü gururlandığını belirtti. Sözlerine Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün Türkiye kıyılarında seyir emniyetini arttırmakla yükümlü olduğunu belirterek devam eden Kpt. ORAKÇI, görevlerini Türk Boğazlarındaki Gemi Trafik Hizmetleri Sistemini yönetmek, can kurtarma hizmetleri sunmak, gemi kurtarma ve römorkaj hizmetleri sağlamak, tüm Türkiye kıyılarındaki fener ve şamandıraların yönetim, bakım ve idamesinden sorumlu olmak, deniz haberleşmesini sağlamak ve kılavuzluk hizmeti vermek olarak sıraladı.

Denizciliğin çok onurlu ve gururlu bir meslek olduğunu, hızlı düşünebilme yeteneği kazandırdığı için satranç oyununa benzettiğini belirten Kpt. ORAKÇI, bu sözlerini rahmetle andığı Halit GÜRDENİZ’in “Tek kelime ile asalet mesleğidir” sözü ile vurguladı ve geleceğin gemiadamları olan öğrencilere “Asalet mesleğine hoş geldiniz” ifadesini kullandı. Denizcilik hayatında stajların çok önemli olduğunu vurgulayan Kpt. ORAKÇI, bazen karşılaşılan bir olayın sadece bir kez yaşandığı ve o ana kadar kazanılan bilgi birikiminin yol gösterici olduğunu belirtti. Teknolojinin eksik ve yetersiz olduğu eski dönemlerde manevrasını iyi yapan kaptanın iyi kaptan olduğu anlayışının, günümüzde değiştiğini söyleyen Kpt. ORAKÇI, artık gelişmeleri takip eden, dünyaya açılan ve düşünebilen kaptanın iyi bir kaptan olabileceğini ifade etti. Bu mesleğin bir “öngörü mesleği” olduğunu vurgulayan Kpt. ORAKÇI, gemiadamlarının da duygusal, ailesini özleyen, geleceğini düşünen ve planları olan kısacası yaşayan birer insan olduğunu belirterek sözlerine son verdi.

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Kaptan Salih ORAKÇI’nın konuşmasının ardından kendisine teşekkür belgesi ve plaket takdimi Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet FÜZÜN tarafından yapıldı. Daha sonra gerçekleştirilen soru-cevap oturumunun tamamlanması ile, Kutlama Toplantısı programı sonlandırıldı.

 

Editör: TE Bilişim