Onların evleri, lüks yatları

MARMARİS - İlçedeki marinalara bağladıkları yatlarda yaşayan çoğunluğu Alman ve İngiliz yabancılar, "Elektrik, su, doğal gaz, internet faturası gibi derdimiz yok. Hepsi bizim için hazır. Ayrıca denizde uyumak, beşikte uyumak gibi keyifli diyerek memnuniyetlerini dile getirdiler.Marinada yaşayan İngiliz Jean Cote , Türkiye "de marinada kendilerine sunulan imkanlardan memnun olduğunu söyledi. Cote , "Denizcilik bizim yaşam biçimimiz oldu. Yatta yaşamak çok keyifli ve ekonomik dedi.

"YATTA YAŞAMAK DAHA EKONOMİK

İngiliz Anna Borjesson da yat veya teknede yaşamanın kendilerini özgür hissetmelerini sağladığını belirterek, şöyle dedi:

"Yatta yaşamak avantajlı. İstediğiniz yere gidebiliyorsunuz, değişik ülkeler görüyorsunuz, yeni diller öğreniyorsunuz. Her şey çok güzel. Kötü tarafı ise kısa sürede alıştığınız insanlardan kopmak oluyor. 3 yıldır Marmaris "teki Netsel Marina "da yaşıyoruz. Buradan ayrıldığımızda kalanları özlüyoruz. Kurulan güzel dostluklar, başka ülkelere gidince ister istemez kopuyor. Şimdilik burada çok mutluyum. Küçük bir atölye kurdum. Resim yapıyorum.

Teknede yaşamanın en güzel yanının yeni insanlar, yeni ülkeler tanımak olduğunu kaydeden Hakaan Borjesson ise ilk kez 2002 yılında yatta yaşamaya başladıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu yaşam tarzını daha çok sevdik ve daha sonra teknede yaşamaya başladık. Bazen dil sorunu olsa da bunu kısa sürede çözüyoruz. Yaşam için gerekli olan eczane ve alışveriş merkezlerinin yerlerini öğrendikten sonra gerisi kolay oluyor. Bazen ülkemizdekine yakın para harcadığımız oluyor. Ancak bu, yaşadığın ülkeyi tanımak için araba, motor kiralamaktan ya da yolculuk yapmaktan kaynaklanıyor. Bunların dışında evde yaşamaya göre teknede yaşamak daha ekonomik.

Gwen Bylund ise yatta yaşamayı, denizciliği bir yaşam biçimi olarak benimsediklerini söyledi.

Bylund, "Suda yaşıyorsan her şey daha keyifli. Daha yumuşak bir yastığın ve beşik gibi sallanan bir yatağın oluyor. Teknede yaşıyorsan istediğin yere gidip dünyayı görüyor, istediğin kadar kalabiliyorsun. Yani kendinin patronusun, özgürsün diye konuştu.

"YABANCILAR İÇİN TÜRKÇE KURSLARI DÜZENLEDİK

Netsel Marina "nın Genel Müdürü Çağlar Altuntaş , yatlarda yaşayanlara 24 saat sıcak su, internet , elektrik ve güvenli ortam sağladıklarını belirterek, "Yabancıların buralarda kendilerini evlerinde gibi hissetmeleri için çalışıyoruz dedi.

Kış aylarında marinada kalan yabancı yatçılara çeşitli etkinlikler sunduklarını kaydeden Altuntaş , sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yabancılar için eğlenceler, partiler düzenliyoruz. Birçoğu Türkçe öğrenmek istiyor ve bunun için ücretsiz Türkçe dersi veriyoruz. Onların özel günleri için yine onlara özel programlar yapıyoruz . Marinada yaşayan yatçılar bir aile ve tatil köyü ortamında yaşıyorlar.

Avrupalı yatçılar için Marmaris "teki marinaların her açıdan cazip olduğunu ifade eden Altuntaş , her geçen yıl yat turizmine gösterilen ilginin arttığını söyledi.
 
ntv-msnbc

Editör: TE Bilişim