Pasifik Okyanusunda yapılan araştırmalarda, yüksek miktarda çöp ve atıktan oluşan büyük boyutlarda bir ‘devinim’ (gyre) sisteminin olduğu ortaya çıkmıştır.

Özellikle, yarı çözülmüş mikroskobik plastik partiküllerinin deniz canlılarına doğrudan etkilerinin olması endişelere yol açmaktadır. Ayrıca, Japonya’yı vuran tsunaminin de kısa zaman sonra bu devinime karışacağı belirtilmektedir.

Söz konusu çöp devinimlerinin oluşmasında gemilerin çok küçük bir rolü olmasına rağmen, kamuoyunun gözünde bu kirliliğin ana sebebi gemiler olarak algılanmaktadır.

1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girmiş olan MARPOL Ek V ile gemilerde çöp yönetimi hususundaki standartlar revize edilmiştir. Endişe yaratan bir diğer husus ise, toplanan çöplerin işlendiği tesislerin modern standartlara uygun ve ‘yasal’ olmalarıdır.

Deniz temizliğinin son günlerde üzerinde çok durulan bir konu olması ve kamuoyundan yoğun ilgi görmesi sevindirici olup, yerel çöp işleme tesislerinin gemilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde modern ve gereksinimlere uygun olması gerekliliği göz ardı edilmemelidir.

Editör: TE Bilişim