Okyanuslarda 5 trilyondan fazla plastik atık var

Uluslararası düzeyde yapılan bir araştırma dünyadaki okyanuslarda 270 bin tona yakın plastik atık bulunduğunu gösterdi. Sonuçları PLOS ONE adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre, büyük boyutlu plastik atıklar kıyılara vuruyor ama kıyılardan uzaklardaki plastik cisimler parçalanıp dağılıyor.

Bilim insanları incelenen atıkların yüzde 90'ından fazlasını oluşturan mikro-plastiklerin, kimyasal zehirleri topladığını; daha sonra bu maddelerin balıklarla diğer deniz canlılarının besinlerine karıştığını kaydediyor. Five Gyres Enstitüsü adına araştırmayı yürüten Marcus Eriksen, "Bulgularımız, tropik bölgesinin altındaki beş ana girdabın ortasında toplanan çöp tabakalarının dünyanın yüzer plastik atıklarının son durağı olmadığını gösteriyor. Mikro-plastikler, tüm okyanusun ekosistemi ile etkileşim halinde" dedi.

24 ALANDA VERİ TOPLANDI

Altı ülkeden araştırmacılar küresel plastik kirlenmenin boyutlarını daha iyi belirlemek amacıyla 2007-2013 yılları arasında dünya çapında 24 alandan veri topladı. Bu bölgeler arasında Avustralya kıyıları, Bengal Körfezi ve Akdeniz de bulunuyordu. Mikro-plastiklerin toplanması için balıkçı ağları kullanıldı. Yapılan asgari tahminlere göre tüm okyanuslarda 5 trilyon 250 milyar kadar plastik cisim yüzüyor. Eriksen, yerleşim alanlarından çok uzak bölgelerde mikro-plastiklere rastlamalarının şaşırtıcı olduğunu söyledi. Bu da, atıkların toplandığı dev girdapların büyük boyutlu plastik cisimleri parçalayıp okyanusların her yerine yaydığını gösteriyor. Çantalardan pet şişelere, şemsiye saplarından tuvalet kapaklarına kadar her türlü plastik cismin okyanusları kirlettiğini belirten Marcus Eriksen, okyanuslardaki kirlenmenin yüzer bir süpermarketi andırdığını söyledi.

Editör: TE Bilişim