Okyanus Derinlikleri Dinleme Altında

İspanya’nın Barselona kentinde bulunan Katalonya Teknik Üniversitesi, Derin Okyanus Çevresini Dinleme Programı çerçevesinde denizdeki sesleri araştırıyor. Okyanuslarda giderek artan doğal kaynak arayışları gürültü kirliliğine yol açıyor. Bilim adamları da bu seslerin azaltılması ve erken uyarı sistemi üzerinde çalışıyor.

Bilim adamları deniz ulaşımı ve maden aramaları sırasında çıkan seslerin, okyanus canlıları üzerinde olumsuz etkilere neden olduğunu belirtiyor. Katalonya Teknik Üniversitesi Uygulamalı Biyoakustik Laboratuvarı ise denizdeki sesleri izleyerek bunlar üzerinde çalışma yapıyor. Dünyada çeşitli yerlere yerleştirilen sensörlerden sesleri alan araştırmacılar, kaynağın insan mı, yoksa deniz canlısı mı olduğunu belirliyor. Projenin başında bulunan ve yıllardır İspanya’da yaşayan Fransız bilim adamı Michel Andre çalışmalarını anlattı:

“Kullandığımız su altı mikrofonları ve hidrofonlar, okyanus çevresinde geçen sesleri yakalamamıza yardım ediyor. Yakalanan bu sesler gerçek zamanlı olarak analiz edilmek üzere naklediliyor. Daha sonra seslerin hangi deniz memelisi türüne ait olduğu belirleniyor. Böylece teknelerin yapay sesleri ile organik sesler arasındaki etkileşimi çözmeye çalışıyoruz.”

Optik kablolarla kıyıya bağlanan hidrofonlar, okyanusta 3 bin metre derine kadar konulabiliyor. Bu hidrofonlar, radyo dalgaları veya anten yardımı ile de sesleri aktarabiliyor. Bu cihazlar bazen okyanusun daha önce keşfedilmemiş yerleri ile ilgili veriler de sunabiliyor. Kaydedilen bütün sesler internet aracılığı ile bütün dünyaya ulaşıyor. Böylece araştırmacılara okyanustaki seslerle ilgili gerçek zamanlı bilgi sağlanıyor.

Katalonya Teknik Üniversitesi Uygulamalı Biyoakustik Laboratuvarı Müdürü Michel Andre, “Bu ağ bağlantısı bugün dünyanın her yerinde. Bütün okyanuslarda çalışır durumda. Proje Rolex ödülleri sayesinde 2002 yılında başladı. Amcamız alınan sinyallerle balinalar ile büyük gemilerin çarpışmasını önlemek. Bunların hepsini bu haritada görebiliyoruz. Erişimimiz olan bütün denizler hiç sessiz kalmıyor. Buradaki ıslık sesleri deniz canlılarından geliyor. Küçük bar işaretleri ise gemilerden alınan sesler. Projenin tek amacı büyük deniz canlıları ile dev gemilerin çarpışmasını engellemek değil. Gemi kaptanlarına balinaların varlığını bildiren sistem, internet üzerinden petrol ve gaz arayan şirketlere de açık durumda. Böylece şirketler neden oldukları gürültüyü azaltabilirler.

euronews: “Şimdi bilim adamları tarafından su altı mikrofonlarla donatılan bir tekne ile deniz dibinden veri transferini test edeceğiz. Bu cihazların ne olduğunu açıklayabilir misiniz? Bu teknoloji nedir?

Andre: “Bunların hepsi sahip olduğumuz teknolojinin kalbi durumunda. Bu kutuya konulan cihazlarla deniz tabanından gelen bütün sesler analiz edilerek internet üzerinden bütün dünyaya gerçek zamanlı olarak aktarılıyor.”

Elde edilen veriler, kıyıya yakın yerlerde 3G, diğer yerlerde ise uydu vasıtası ile gönderiliyor. Proje ile, okyanusta çalışanlarda deniz altı gürültüsü hakkında bilinç düzeyini artırmak ve nesli tükenmekte olan hayvanların korunması amaçlanıyor.

Editör: TE Bilişim