Öğrenciler Tarihe Tanıklık Etti

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Sağlık Kültür ve Dairesi Başkanlığı Sualtı Sporları Topluluğu'nun Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker anısına her yıl Kemer Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediği ve bu yıl 9’uncusunu gerçekleştirdiği Paris II batığı dalışı etkinliğine 100’e yakın öğrenci katıldı.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Sağlık Kültür ve Dairesi Başkanlığı Sualtı Sporları Topluluğu'nun Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker anısına her yıl Kemer Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediği ve bu yıl 9’uncusunun gerçekleştirildiği Paris II batığı dalışı etkinliğine, 18 üniversiteden ve ERSAMUS projesi kapsamında AÜ’ye gelen 2 İtalyan ve 1 İngiliz öğrenci ile yaklaşık 100 öğrenci katıldı. Anma programı kapsamında ilk gün Mustafa Ertuğrul Aker'in mezarında anma etkinliği yapılırken, ikinci gün Kemer'e gelen öğrenciler siperleri gezdi. Dün de Kemer Marina açıklarındaki Paris 2 batığına dalış gerçekleştirildi.

HER YIL 150 BİN DALIŞ YAPILIYOR

Akdeniz Üniversitesi Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve topluluk danışmanı Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu ve Sportif Eğitim Uzmanı Seval Uza’nın önderliğinde gerçekleşen dalışlarda, öğrenciler Kemer Marina'nın karşısında yer alan ve yaklaşık 33 metre derinlikteki Fransız savaş gemisi Paris II için gerçekleştirilen dalışla tarihe tanıklık etti. 1995 yılında yeri tespit edilen, 50 metre boyunda, 8 metre eninde ve 551 grostonluk ağırlığındaki gemide, 6 uçaksavar topu ve 2 torpil kovanı bulunuyor. Her yıl yaklaşık 150 bin dalışın yapıldığı Paris 2 batığı, dünyanın en iyi 100 dalış noktası arasında gösteriliyor.

"BURNUNUN KIRILMA İHTİMALİ VAR"

Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu dalış sonrasında şunları söyledi; “Bu yıl Paris II batığı dalış etkinliğinin 9’uncusunu yapıyoruz. Dalışı yaptık su çok soğuk. Suda görüş her yıldan daha güzel. Geçen yıldan farklı olarak geminin burnunun tamamen altı açılmış. Geminin ön tarafı boşluk şeklinde duruyor. Yani geminin burnu yerle irtibatı kesmiş vaziyette. Tabi bu bir bakıma iyi değil, niçin iyi değil çünkü gemi o bölgeden kırılabilir. Altını bu seneki fırtına çok açmış. Dolayısıyla süreç içerisinde de oksidasyon nedeniylede geminin ön tarafı kırılma riski mevcut. Yine ne yazık ki fayanslardan eksilmeler var. Daha önceki yıllara göre fayans sayısını az gördüm” dedi. Öğrenciler ise dalıştan ve görüş mesafesinin çok iyi olduğundan bahsederken, 10’uncu yılda daha büyük bir etkinlikle bu dalışı gerçekleştirmek istediklerini belirttiler.

RAMAZAN KAR’DAN MUSTAFA ERTUĞRUL AKER FOTOĞRAF SERGİSİ

Dalışın ardından katılım belgelerini alan öğrenciler. Son gün ise Kemer Belediyesi Kültür Salonunda Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül’ün katılımı ile geçekleşen ve Yerel Tarih Bilimci Ramazan Kar tarafından toparlanan Mustafa Ertuğrul Aker fotoğraf sergisi ve kapanış konuşmalarını yapıldı.

GÜL; “ETKİNLİĞE KATILMAYANLARI KINIYORUM”

Kapanış da konuşmasını yapan Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül konuşmasında Kemer’deki siyasi partileri ve protokol üyelerinin düzenlenen etkinlikte olmamalarını kınadı. Tarihe ve bayrağa her zaman sahip çıkılmasının altını çizen Gül, etkinliğin 10’uncu yılını daha büyük coşku ile kutlayacaklarının altını çizdi. Mustafa Ertuğrul Aker’in torunu Orhan İyiler ise yaptığı konuşmada kitaplarda yazılı olmayan fakat dedesinden dinlediği tarihi gerçekleri anlattı ve Akdeniz Üniversitesine, Kemer Belediyesine, katılımcı öğrencilere ve özellikle yerel tarih bilimci Ramazan Kar’a teşekkür etti. Organizasyon ile Dedesi gibi birçok Savaş gazisi veya şehitlerinin olduğunu söyledi. İyiler ayrıcı, Antalya Büyükşehir Belediyesine ve Kemer Belediye Başkanlığına Mustafa Ertuğrul Aker için yapılan anıt heykellerden dolayı da bir kez daha teşekkür etti. Program sonrası Kemer Belediyesi katılanlara hediyeler dağıtırken ardından Mustafa Ertuğrul Aker Parkında olan heykelin önünde toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.

Editör: TE Bilişim