Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü öğrencileri 4 Mayıs 2012 tarihinde, Türk Kızılayı’nın, İzmir Büyükşehir Belediyesi AKS ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nun katılımlarıyla, işletmeler için olağanüstü durumlarda insan ve malzeme kurtarma tatbikatı ve afetler için bilinçlendirme çalışması yaptılar. Geniş katılımı olan tatbikata, fakülte çalışanlarının ve öğrencilerinin tamamı, diğer fakülte ve bölümlerden de sivil savunma görevlileri katıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün de nezaret ettiği tatbikat süresince farkındalık yaratma konusunda önemli başarılar elde edildi.

Deprem ve yangın anını simüle eden çalışmayı Prof. Dr. Okan Tuna’nın danışmanlığında Denizcilik İşletmeleri Yönetimi bölümünden Bayram Bilge Sağlam, Gökçe Tuğdemir, Ayşe Sevil Ayorak, Behlül Arı, Ekrem Burhan, Onur Hakan Egeli, Mert Önbıçak, Feyyaz Sertkayalı, İlke Öktem ve Serhat Can Yılmaz gerçekleştirdiler.

İki ayağı olan çalışmanın öncesinde Denizcilik Fakültesi binası, temsili bir alışveriş merkezine dönüştürülüp bahçesine 1 adet Kızılay çadırı dikildi. Olay anında ise, çalışma günü eğitim verilmiş olan personel ve öğrencilerden binayı tahliye etmeleri, bunun yanı sıra yaralılara ve çıkan yangına da müdahale etmeleri istendi. Başarıyla gerçekleşen tahliyeden sonra, AKS itfaiye ekibinin çıkartmış olduğu temsili yangına müdahale edildi ve temel ilk yardım müdahaleleri gösterildi. Aynı zamanda, gün boyu tüm katılımcıların Kızılay’a kan bağışı yapmaları da sağlandı.

Tatbikat kapsamında düzenlenen “Afet Lojistiği ve Uygulaması Sempozyumu”nda da afet anında işletmelerin karşılaşabileceği sorunların, şirketin olağan çalışmasını olumsuz yönde etkileyecek sonuçlar yaratmasını minimize etmek, olağanüstü durum sırasında ve ertesinde olağan hizmetlerin devamını sağlama koşulları ele alındı.

Çalışma kapsamında olağanüstü durum teşkilat yapısı belirlendi ve kurtarma planı hazırlandı. Türk Kızılayı’nın ve AKS’ın iştiraki ile, İzmir ilinin kurtarma planında yer alan bölgeye çadırlar kuruldu ve kurtarılan malzeme ve personel, buraya sevk edildi. Kurulan kriz masası ise ilgili birimlere haber vererek müdahalelerini sağladı.

Editör: TE Bilişim