Öğrenciler, 'acil durum kurtarma botu' geliştirdi

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesindeki Armatör Yakup Aksoy Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi Deniz Araçları Yapımı Alanı Bölümü öğrencileri, gemilerde kullanılmak üzere ''acil durum kurtarma botu'' geliştirdi.

Botu geliştiren öğrencilerden proje sorumlusu Ulaş Selimbagoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu çalışmayı Proje Tabanlı Beceri Yarışması için hazırladıklarını söyledi.

Selimbagoviç, projede amaçlarının deniz kazalarında kullanılan can kurtarma araçlarını geliştirmek, daha kullanılabilir bir araç üretmek olduğunu belirtti.

Danışman öğretmenleri Barış Güleç ve öğrenci arkadaşları Cihat Kaygın, Ali Ülker, Atakan Alp Dosdoğru, Fatih Ayvat ve Okan Oğral'la yaklaşık 6 aydır bu proje üzerinde çalıştıklarını ifade eden Selimbagoviç, ''Günümüzde gemilerde kullanılan can kurtarma araçlarında açlık, susuzluk ve soğuk hava şartları nedeniyle can kaybı riski fazla oluyor'' dedi.

Dezavantajları düşünerek daha geniş bir ortamda, daha güvenli, soğuk, açlık ve susuzluğun giderilebileceği ve makine gücünün daha yeterli olacağı bir can kurtarma aracı geliştirmeye karar verdiklerini ifade eden Selimbagoviç, şöyle konuştu:

''Bu araca mevcut geminin mutfağını, gıda maddelerinin bulunduğu kileri, soğuk hava depolarını ve acil durum jeneratörlerini koyduk. Bu şekilde hem gemiden tamamen bağımsız hem de geminin parçası olarak, alan ve hacim kaybı olmadan, herhangi bir acil durumda bu kısımları beraberimizde götürüp kaçabileceğimiz bir can kurtarma aracını yaptık. Bu can kurtarma aracının herhangi bir kaza anında arama kurtarma ekiplerini beklemesi gerekmiyor. Çünkü makine gücü onu en yakın kıyıya götürmesini sağlıyor. Projeyi geliştirirken geminin değişik batma senaryoları üzerinde çalıştık. Tersane ve bu meslekle ilgili herkese danıştık. Daha sonra geminin arkasına kızak sistemi koyarak aracımızı suya indirdik.''

Projenin uluslararası nitelikte ve boyutta olduğuna işaret eden Selimbagoviç, dünyada tüm gemilerin can kurtarma teçhizatlarını düzenleyen uluslararası birimler olduğunu, kendilerinin de bu birimlerin kurallarındaki dezavantajlar ve eksikliklerden yola çıkarak acil durum kurtarma botunu geliştirdiklerini sözlerine ekledi.

Okul Müdürü Yavuz Gemici ise 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı Proje Tabanlı Beceri Yarışması'na katılan projenin Çanakkale'de birinci olduğunu, Bursa'da düzenlenecek bölge yarışmasına katılacağını kaydetti.

Editör: TE Bilişim