Odek-Oruç Reis Denizciler Kulübü fırsatlar için geliyor

Odek Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dalyan Odek-Oruç Reis Denizcilik Kulübü'nün denizcilik sektörüne fırsatlar yaratmak ve sektörün dünyadaki payını artırmayı hedeflediğini söyledi.

Odek Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dalyan büyük Türk denizcisi Oruç Reis'in adına layık olacak şekilde kurdukları mesleki oluşumun 2010 yılında, Türkiye Denizcilik Endüstrisi bünyesinde kurulan bir Sivil Toplum Örgütü olduğunu belirterek "Kısa adıyla Odek birikimlerini bu endüstri alanında değerlendiren, emeğini, bilgisini, bu endüstri için kullanan tüm sanayici, işadamı ve profesyonelleri kucaklamaktadır" dedi.


Dünya ticaret hacminin yaklaşık yüzde 95'inin deniz yolu taşımacılığı ile yapıldığı gerçeği, gemi inşa endüstrisinin önemini ortaya koyduğunu işaret eden Dalyan, dünya ticaretinin kilit unsuru deniz ticaretinin, 20. yüzyılın başlarında yaşanan politik, teknolojik gelişmeler ve yoğun rekabet yüzünden yapısal bir değişikliğe uğradığını belirterek şöyle devam etti:

"Bu yapısal değişiklikten payını alan ve fırsatları değerlendiren Türk gemi inşa endüstrisi, 1990'ların başından beri, uluslararası bilinilirliği olan bir marka haline gelmiştir. Odek-Oruç Reis Denizcilik Kulübü adını verdiğimiz mesleki oluşum, 2010 yılında, Türkiye Denizcilik Endüstrisi bünyesinde kurulan bir sivil toplum örgütüdür. Birikimlerini bu endüstri alanında değerlendiren, emeğini, bilgisini, bu endüstri için kullanan tüm sanayici, işadamı ve profesyonelleri kucaklar."

Evrensel değerlerin ışığında, ulusal ve uluslararası düzeyde, rekabetçi piyasa ekonomisinin kurum ve kurallarının oluşmasına, sürdürülebilir çevre dengesinin benimsenmesine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyleyen Dalyan, "Oluşturulacak amaç birliği çerçevesinde, üyelerinin verimliliklerini artırmayı, üretimde kullanacakları yüksek teknoloji ve yenilikçi tutumla ortaya çıkacak kalite ve değerler bütünü sayesinde, ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet güçlerini yükseltmeyi hedeflediğimiz gibi, Türk denizciliğinin uluslararası ticari etkinliklerini koordine ederek, dünya çapında pazar payını önemli ölçüde artırmayı hedeflemektedir" dedi.
 
Yüksek eğitim gücü yaratılmalıdır

Üyelerinin ülke ekonomisine, çevreye ve sosyal refaha katkılarının farkındalığını sağlayarak, Türkiye Denizcilik Endüstrisi'nin dünya çapında bilinilirliğini artırmanın hedefleri arasında olduğunu açıklayan Murat Dalyan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Belirgin olarak, denizcilik endüstrisinin talep ettiği nitelikte insan gücünün yetiştirilmesini, eğitilmesini, geliştirilmesini ve desteklenmesini sağlamak hedefimiz içindedir. Çevre mevzuatı konusundaki yükümlülükler henüz oluşum aşamasındayken, deniz endüstrisinin sağlıklı olarak büyümesini destekleyecek biçimde şekillenmesine de ağırlık vereceğiz.

Günümüz Türk denizciliği, 10. yüzyıldan taşıdığı geleneksel üretim teknikleri ile çağın gereği modern teknolojiyi bir araya getirmeyi başarmış, yüksek teknoloji kullanarak ürettiği kaliteli ürün, sistem ve servislerle uluslararası düzeyde Türkiye'nin rekabet gücüne güç katmıştır. Sektörümüzün bugün dünya denizciliğinde hak ederek geldiği saygın yer için, emeği olan herkese minnettarız."

Türk denizciliğinin gelişimi, bugüne kadar sektörü oluşturan kurum ve kuruluşların kendi çabasıyla olduğunu dile getiren Dalyan,

"Kulübümüz, üyelerinin ortak paydası olan ‘deniz'den gelen dinamizmle, Türk ve dünya denizcilik endüstrisinin aktörlerini bir araya getirecek ortamı hazırlayarak Türkiye Denizcilik Endüstrisi için yeni fırsatlar oluşturmayı, uluslararası rekabet gücünü artırmayı, dünya deniz ticaretindeki mevcut pazar payını yükseltmeyi, ülke kalkınmasına katkıda bulunmayı görev edindik. Bu görevleri yerine getirebilmek için, yenilikçi bir tutumla, gerekli insan ve teknoloji yatırımlarını yapmaya, hizmetlerimizi her gün yenilemeye ve geliştirmeye çalışacağız" dedi.

Dalyan, "Odek olarak, hali hazırda yayında olan web sayfası ile üye yöneticilerin önündeki bu tür engelleri kaldırmayı hedefliyoruz. Bu sayede üyelerimiz; yayımlanmış etkinlikler takvimiyle, Türk ve dünya çapında deniz sektörüyle ilgili tüm etkinlik ve organizasyonları takip etmeye, sektörden haberler bölümümüzle Türk ve dünya denizcilik sektörü ile ilgili haberleri paylaşma imkanına kavuşacak" dedi.

Editör: TE Bilişim