ODEK Çin Pazarına Açılma Yollarını Arıyor

Oruç Reis Denizciler Kulübü bir dizi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'de bulunan Çin Şangay Medya Grubu Heyeti ve Türk-Çin Sanayici İş Adamları Derneği (TÜÇSİAD) ile Tuzla'daki kulüp merkezinde sabah kahvaltısında bir araya geldi.

Çin'in en büyük 2. medya gurubu olan Şangay Medya Grubu'nu (SMG) temsilen ICS Kanalı Genel Müdürü Sun Wei, CBN Genel Müdürü Zhou Jun, SMG Reklam ve İş Geliştirme Müdürü Li Yi, TÜÇSİAD Genel Sekreteri İbrahim Görgeç, TÜÇSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Yunus İlkay ve ODEK Başkanı Cihat Turgut ile beraber ODEK Heyetinin katıldığı kahvaltıda karşılıklı tanıtımlar yapılarak Türkiye-Çin arasındaki var olan işbirliğinin ve ticaret hacminin nasıl geliştirilebileceğine yönelik fikir alışverişinde bulunuldu. Görüşmeye Türkiye menşeli yat ve benzeri deniz araçlarının, tekne ekipmanlarının SMG kanalları üzerinden telesatış (home shopping) yöntemiyle Çin genelinde büyük bir kitleye pazarlanabilecek olması damga vurdu.

TÜÇSİAD Genel Sekreteri İbrahim Görgeç tamamı Çin'e ihracat yapan işadamlarından oluşan üyeleriyle birlikte başlıca Ekonomi Bakanlığı, TİM, Ticaret ve Sanayi Odaları ile koordinasyon dahilinde Türkiye'nin Çin ile arasındaki ticaret açığını Türkiye lehine kapamak için ihracatı arttıracak çalışmalar içerisinde bulunduklarını belirtti. Türkiye'nin Çin'de bulunan ve Çin devleti tarafından tanınan tek resmi Türk Derneği olduklarını ifade eden İbrahim Görgeç, Türkiye'nin Çin'de tanıtılması için kültürel ve ekonomik faaliyetler düzenlediklerini, bu bağlamda Çin'de 2013 yılında Çin-Türk Kültür Festivali'ni gerçekleştirdiklerini, 100 entellektüel projesi kapsamında Çin'in tanınan en önemli yazar, muhabir ve medya insanlarını Türkiye'ye getirdiklerini, Çin'de düzenledikleri iş forumları ile de Türk-Çin iş adamları arasında iş bağlantıları sağladıklarını söyledi. Çin'in en önemli metropolü Şangay şehrinde, İngilizce yayın yapan tek TV kanalı olan ICS Kanalı Genel Müdürü Sun Wei, SMG olarak Çin'in 2. büyük Medya gurubu olduklarını, grup bünyesinde ICS , CBN ve Dragon Tv gibi önemli kanalları da içeren toplam 13 TV kanalı, 11 radyo kanalı, 15 pay-TV kanalı, 10 gazete ve dergi, IPTV-mobileTV-online video gibi yeni dijital medya kanallarının bulunduğunu belirtti. Türkiye ile Çin arasında halihazırda ekonomik olarak karşılıklı kurulmuş bir bağlantının olduğunu, önümüzdeki süreçte bunu geliştirmek ve Çin Halkı nezdinde Türkiye ile yapılan ticaretin farkındalığını oluşturmak için daha fazla tanıtım yapılması gerektiğini aktardı. CBN Kanalı Genel Müdürü Zhou Jun basılı ve internet medyası kapsamında çok geniş bir yelpazede hizmet verdiklerini, CBN'in Çin'deki iş dünyasına hitap eden en büyük ve en etkili ekonomi kanalı olduğunu ifade etti. 10 yıllık bir geçmişe sahip olan, 4000 kişinin istihdam edildiği kanalın yıllık karının 200 Milyon USD'yi geçtiğini belirtti.

Maalesef Çin iş dünyası genelinde Türkiye'nin yeterince tanınmadığını, bu nedenle Çin'e yapılacak ihracatı arttırmak için tanıtıma ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çekti. SMG Reklam ve İş Geliştirme Müdürü Li Yi ise telesatış (home shopping) kanalı olarak Dünya'da 2. sırada, Çin'de 1. konumda olduklarını, telesatışlardan yıllık 2.5 Milyar USD lık bir kar elde ettiklerini söyledi. Li Yi, telesatışın etkisini göstermesi açısından bir BMW otomobil reklamı sonrasında ilk bir dakika içerisinde 47 adet araç satışı gerçekleştirdiklerini ifade etti. Türkiye'de bulunmaktan çok memnun olduğunu belirten Li Yi, İstanbul'un dünyanın başkenti olabilecek bir konumda olduğuna vurgu yaparak Türkiye'nin Asya ile Avrupa arasında Çin için bir köprü olabileceğini söyledi. Li Yi denizcilik sektörüne ilişkin olarak Türk müteşebbislerinin özellikle Çin tersaneleri ile ilişki kurmak, son tüketiciye hitap eden yat ve benzeri deniz araçlarını, deniz ekipmanlarını Çin halkı ile buluşturmak için SGM grubunu tercih edebileceklerini ifade etti. ODEK Başkan Cihat Turgut Çin heyetini Oruç Reis Denizciler Kulübü'nde ağırlamaktan çok memnun olduklarını belirterek, ilk olarak 1987 yılında ve akabinde yaptığı Çin ziyaretlerindeki izlenimleri doğrultusunda Çin'in sergilemiş olduğu değişim ve gelişime dikkat çekti.

Cihat Turgut halihazırda özellikle denizcilik sektöründe Şangay ve diğer bölgelerin resmi temsilcileri ve acentaları üzerinden iş bağlantıları yaptıklarını, buna karşın medya etkisini kullanarak daha geniş halk kitlelerine ulaşıp özellikle son kullanıcıya hitap eden sektörel denizcilik ürünlerinde büyük bir ticaret hacminin yakalanabileceğini, ayrıca Türk Gemi İnşaa Yan Sanayi ürünlerinin TÜÇSİAD'ın katkılarıyla ikili bağlantılar çerçevesinde Çin'deki tersanelere pazarlanabileceğine dikkat çekti. Uzun yılardır Koç ve Boydak Holding gibi Türk şirketlerinin Çin'de şirket kurup Beko, İstikbal markalarıyla üretim yaparak ihracata katkı sağladıkları ifade eden Cihat Turgut denizcilik sektörümüzün de bu modeli kullanıp Çin'de üretim ve satışını yaparak kendisine geniş bir kulvar açabileceğini söyledi.

Editör: TE Bilişim