Odalarda manevra çıktı

Başbakan Erdoğan'ın TOBB seçimleri için "Odalarda manevra şık değil" açıklamasının ardından Bakanlık araştırma başlattı. TOBB'da alakasız meslek gruplarının birleştirildiği tespit edilirken evrakta usulsüzlükler de saptandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) bünyesindeki oda ve borsaların seçimlerinde "Odalarda manevra şık değil" eleştirisinin ardından yapılan incelemelerde seçim şikesi çıktı.

Oda ve borsa seçimlerinin iptaline neden olan faaliyet kodlarına göre meslek gruplarının oluşturulması konusunda yapılan itirazlar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından mercek altına alındı. İnceleme sürecinin perde arkasına SABAH ulaştı. Meslek gruplarının oluşturulması için daha önce kabul edilen 6 haneli NACE- 2 kodları esas alınması gerekirken, meslek grubu oluşturmak için yeterli sayıya ulaşamayanlar için de dikey ve yatay birleşme öngörülüyordu.

'SAHTEKÂR BAŞKANLAR VAR'

Şikâyetlerin değerlendirilmesi sonunda yatay birleşmeyi kuralına göre yapmayan, birbiri ile alakasız mesleklerini aynı grupta birleştiren onlarca örnek çıktı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, usulsüz birleşmeleri incelemeye alırken, kasıtlı yapılanları ve çıkar elde etmek isteyenleri belirlemek için de çalışma yürütüyor.

EVRAKTA SAHTECİLİK

Bazı il ticaret ve sanayi odasında evrakta sahtecilik ve dolandırıcılık sınıfına giren usulsüzlükler tespit edildi. Örnekler sürekli artarken, 7 Mart'ta sonuçlar ortaya konacak. Usulsüzlük yapan başkanlar koltuklarını kaybetmenin yanında yargı karşısına çıkacak.

FIRSATÇILAR DA VAR

İncelemelerde çıkan bir diğer sorun da fırsatçı yönetimler oldu. Bazı oda ve borsalarda meslek grubu ve temsilci sayısının düşmesini kabul etmeyen oda yönetimleri, tüm suçu faaliyet kodlarına göre düzenlemeye kesti. Bakanlığa şikâyette bulunan bazı üyelerin tebligatları almaları, takvimi bilmelerine rağmen, fırsatçılık yaparak, oda-borsa yönetimlerine yönelik suçlamalarda bulunduğu tespit edildi.

 

Editör: TE Bilişim