Oda ve borsalardaki seçimler ‘Bizans oyunlarını’ aratmayan ve pek etik olmayan mücadelelere sahne oluyor. Mevcut başkanlar ve yeni adaylar koltuk aşkına yönetmeliğe aykırı üye kaydetmek dahil her yola başvuruyor

TÜRKİYE genelinde 365 oda ve borsada seçimler kıran kırana devam ediyor. Önce meslek komiteleri ve meclis üyeleri belirleniyor. Ardından TOBB delegeleri, yönetim kurulu üyeleri ve meclis başkanları seçiliyor. Seçim sürecinde en büyük gerilimler ise doğal olarak ülkenin en büyük sanayi odalarında yaşanıyor.

İSO’DA KÜÇÜK, SUSUYOR

İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) meclis başkanı Erdal Bahçıvan, 22 Mayıs’ta yapılacak meslek komiteleri ve meclis üyelerinin belirleneceği seçimden önce yönetim kurulu başkanlığına adaylığını resmen açıkladı. Aynı koltuğa aday olması beklenen ve halen başkan olan Tanıl Küçük ise ‘aday olup olmayacağını’ hâlâ açıklamadı. Muhtemelen 22 Mayıs’tan önce de açıklamayacak. Tanıl Küçük’ün meslek komitelerinin ve meclisin yeni yapısını görüp adaylık kararını öyle vereceği ileri sürülüyor. Küçük, adaylığı için halen hiçbir açıklama yapmazken, Erdal Bahçıvan, bu durumu; ‘kaçak güreşmek’ olarak yorumluyor.

BURKAY, DİRENDİ KAZANDI

Türkiye’nin en sanayileşmiş illeri arasındaki Bursa’da da ilginç bir seçim süreci yaşandı. 7 Mayıs’ta meslek komitesi ve meclis üyelerini belirleyen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) üyeleri dün, TOBB delegesi, meclis başkanını, yönetim kurulu üyelerini ve başkanını seçti. Yönetim Kurulu Başkanlığını 71 oyla İbrahim Burkay kazandı. Aynı koltuğa aday olan eski meclis başkanı İlhan Parseker ise 55 oyda kaldı. Ancak, Parseker ile Burkay arasında, meclis başkanlığı seçimi konusunda ilginç bir gerilim yaşandı. Parseker, Burkay’a, meclis başkanlığı seçimini ayırmayı ve bu koltuk için daha sonra seçim yapmayı önerdi. Burkay bu öneriyi, ‘Parseker, yönetim kuruluna seçilemezse, meclis başkanlığına aday olacak’ diye reddetti ve seçimler ayrılmadan dün tamamlandı. Meclis Bakanlığı’nı da 73 oy ile Burkay’ın ekibinden Remzi Topuk kazandı. Böylece Burkay, BTSO’da TOBB delegeliği dahil tüm koltuklara kendi ekibinden isimleri oturtmayı başardı.
ADANA’DA YSK DEVREDE

Adana Sanayi Odası’nda ise bugün seçim var. Seçimler, ertelenmeden önce  2 bin 36 olan sanayici üye sayısı, erteleme öncesi ve sonraki seçim tarihinden hemen önce yapılan yeni kayıtlarla 2 bin 266’ya yükseldi. Çukurova’nın bereketli topraklarında birkaç günde 250’den fazla ‘sanayici’ türedi. Sanayi Bakanlığı’nın müfettişleri 25 şubat ve 22 Nisan’da tuttukları raporlarda ‘sanayici özelliği’ eksik 149 yeni üye kaydı tespit ederken 213 üye için de şikayet geldi. Sadi Sürenkök başkanlığındaki yönetim ile yönetime aday Zeki Kıvanç arasındaki mücadele Yüksek Seçim Kurulu’na kadar taşındı. YSK üye kaydında Oda yönetimini yetkili gördü ve yeni üyeleri onayladı.

64 bin 520 kişi seçiliyor

TÜRKİYE genelinde sanayici ve tüccar vasfı taşıyan şirketlerin üye olduğu Oda ve Borsalarda yeni yönetimleri belirlemek amacıyla 7 farklı koltuk için yaklaşık 64 bin 520 kişi seçilecek. Bu koltuklar ve dağılımı şöyle:
·  Meslek komitesi üyelikleri ve başkanlığı için 50 bin kişi.
·  Meclis üyelikleri ve başkanlığı için 10 bin kişi.
·  Yönetim kurulu üyeliği ve başkanlıkları için 2920 kişi.
·  TOBB delegesi 1600 kişi.

TOBB’daki seçim ağustosta

365 oda ve borsada seçimler, 1 Mayıs’ta başladı ve 30 Haziran’da tamamlanacak.
Seçim sonuçları kesinleştikten sonra çatı örgüt Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) yeni yönetim için ‘seçimli genel kurul’ ağustos ayında yapılacak. TOBB’un yurt genelinde 1 milyon
500 bin civarında üyesi bulunuyor. Yeni TOBB yönetimi de, oda ve borsalarda yeni seçilen TOBB delegeleri tarafından seçilecek. TOBB’un 15 kişilik yönetim kurulu ise bazı Oda ve Borsaların yeni seçilmiş başkanlarından oluşacak. 

GSO’nun yönetimine ilk kez bir kadın girdi

ODA borsalardaki seçimlerde, aday ve seçilen kadın sayısının bu seçimlerde artması bekleniyor. Rakamlar süreç tamamlanınca kesinleşecek ama şu ana kadar bazı ilkler de yaşandı. Örneğin, Gaziantep Sanayi Odası’nın (GSO) yönetim kuruluna, tarihinde ilk kez bir kadın yönetim kurulu üyesi girdi. Ferhan Sağım, GSO’nun yeni yönetim kurulunda görev yapacak.  Bu odada meclise Ferhan Hanım ile birlikte Perihan Çöçeli ve Melike Yüksel de girdi. Diyarbakır’da da kuruluşundan bugüne kadar ilk kez bir kadın yönetim kurulu başkanlığına adaylığnı açıkladı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nda (DTSO) Eczacı Filiz Bedirhanoğlu, yönetime talip olduğunu açıkladı.

Editör: TE Bilişim