Obama: BP felaketi 11 Eylül gibi...

LONDRA - ABD’de senatörler BP’den Meksika Körfezi’nde neden olduğu zararlar ve körfezin temizlenme bedeli olarak 20 milyar dolar para talep ediyor. Demokratlar bir mektup yazarak petrol devinin patronu Tony Hayward’dan iyi niyetlerinin bir göstergesi olarak bir hesap açmasını istemiş.
BP’nin hisse senetleri, senatörlerin açıklamasından sonra yüzde 9’dan fazla düşerken hisse senetleri Londra borsasında da yüzde 2 oranında düşüş kaydetti. Bu karar İngiltere’de BP’ye öfkeyi arttırdı ve şirkete yönelik politik kampanyaların büyümesine sebep oldu. İngiltere Başbakanı David Cameron üzerinde de ABD hükümetine karşı daha sert tutum takınması yönünde baskı var.

BP senatonun talebine karşı sessiz
Söz konusu mektupta “Hesabın açılması ödemelerde gecikme olmayacağının ve zararlarla ilgili sorumlu davranılacağının ilk kanıtı olabilir” deniyor. Mektupta hesabı bağımsız bir üçüncü tarafın idare etmesi önerildi. Bu hesabın kıyıların temizlenmesi ve petrol sızıntısıdan etkilenen kişilere ödeme yapılması amacıyla kullanılabileceği belirtildi. BP ise talepler konusunda şimdilik bir yorum yapmayı reddetti. BP, kongre komitesi tarafından yapılan uyarıları yok saymakla, ödemeleri kesmek için birtakım riskli yöntemler seçmekle ve Deepwater Horizon adlı petrol platformu patlamasından önce zaman kazanmakla suçlanıyor. Öte yandan Enerji ve Ticaret Komitesi BP Genel Müdürü Tony Hayward’a bunun 56 günlük krizden bu yana en zor sorgulama olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Obama bölgeyi inceliyor
Felaket bölgesinde iki günlük turu süren ABD Başkanı Baracak Obama da eleştirilerini sürdürüyor. Önceki gün, felaketi ‘zalimlik’ olarak tanımlayan Obama olayı 11 Eylül 2001 saldırılarına benzetti.
Obama, Meksika Körfezi’nde yaşanan çevre felaketiyle, 2 bin 995 kişinin ölümüyle sonuçlanan  intihar saldırıları arasında benzerlik olduğunu söyledi. “11 Eylül 2001 saldırıları dış politikamızı nasıl şekillendirdiyse yaşanan bu petrol felaketi de çevre ve enerjiyle ilgili algımızı biçimlendirecek” diye konuştu.
11 Eylül saldırılarında sevdiklerini kaybedenlerse Obama’nın benzetmesinin İngiltere’ye karşı bir diğer küçük düşürücü söz olduğu kanısında. 29 yaşındaki gazeteci oğlunu saldırıda kaybeden 66 yaşındaki Joy Bennett adlı kadın “Bu çok adaletsiz bir benzetme ve gerçekten zalimce bir söz. Obama’nın ne yapmaya çalıştığını görebiliyorum ama kasıtlı olarak yapılmış bir terörist saldırısını bir kazayla karşılaştırmak kesinlikle yanlış. Obama, BP’yi yaralamak için her şeyi yapmaya niyetli görünüyor” dedi. (The Daily Mail)

Editör: TE Bilişim