O silahlar imha edilecek! Deniz altında

Suriye'de ki kimyasal silahların bir kısmının jaderi belli oldu. Suriye'de kimyasal silah kullanılmış ve binlerce insan feci şekilde can vermişti.

Suriye kimyasal silahları teslim etti. Kimyasal silahların bir bölümü, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından temin edilen gemide denizde imha edilecek.  Suriye’deki kimyasal silahların 500 tonluk ilk bölümünün Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından temin edilen gemide denizde imha edileceği bildirildi.Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) İcra Konseyi, Suriye’deki en tehlikeli kimyasalların imha işlemine ilişkin planı kabul etti.

İcra Konseyi’ne sunulan plana göre, Suriye’nin Lazkiye Limanı’ndaki depolara yerleştirilecek kimyasal silahlar buradan Danimarka ve Norveç’in temin ettiği gemilerle güvenli bir şekilde İtalya’daki bir limana taşınacak. Yaklaşık 500 tonu bulan, daha çok sarin, hardal ve sinir gazından oluşan söz konusu kimyasallar daha sonra ABD’nin sunduğu gemiye transfer edilerek imha işlemi denizde gerçekleşecek. Yaklaşık 3 bin konteynerden oluşan kimyasal maddeler, aralarında ABD, Çin ve Rusya’nın da bulunduğu KSYÖ’ye üye devletlerin sunacağı güvenlik araçları ve önlemler eşliğinde Lazkiye Limanı’na transfer edilecek. Bu arada KSYÖ, güvenlik, uluslararası geçişlere ilişkin beyannameler ve iklim koşullarına bağlı olarak daha önce açıklanan imha takviminde değişiklik olabileceğini bildirdi. KSYÖ’nün hesaplamalarına göre, denizdeki imha işleminden sonra Suriye’de kalacak kimyasal madde miktarı 800 ton civarında olacak.

Örgütün hazırladığı imha planında, ikinci derecedeki bu tehlikeli kimyasal maddeler, açılan ihale sonunda belirlenecek özel şirketler kanalıyla etkisiz hale getirilecek. Söz konusu silahların imha işlemi KSYÖ’ye üye devletlerin katkılarıyla oluşan özel fon aracılığıyla gerçekleşecek. Suriye’nin sahip olduğu en tehlikeli kimyasalları 31 Aralık, diğerlerini ise 5 Şubat tarihine kadar güvenli bir şekilde ülke dışına çıkarmayı planlayan KSYÖ, imha işleminin en geç 2014 yılı Haziran ayı sonuna kadar tamamlanmasını öngörüyor. Bunun için bir fon oluşturan örgüt, ilk aşamadaki imha işleminin 35-40 milyon avroya mal olması bekliyor.

Editör: TE Bilişim