Kayıp Mürettebatı Arama Çalışmaları Devam Ediyor

Kdz. Ereğli açıklarında batan geminin kayıp 2 mürettebatını arama çalışmaları devam ederken, Kaymakam Osman Ekşi mürettebatı kurtarma çalışmalarını özverili bir biçimde yürüten TCSG-86 Komutanına plaket verdi.

Rusya'nın Trabsu Limanı'ndan Çanakkale'ye hareket eden ve içinde kömür, motorin ve fueloil yakıt bulunan Panama Bandıralı Oganbey isimli gemi 12 Aralık'ta Ereğli'nin 8 mil açığında batmış ve 16 mürettebattan 12'si sağ kurtarılmıştı. 2 mürettebatın öldüğü ve 2 kayıp mürettebattan birinin bulunmasının ardından kayıp olan diğer mürettebatın arama çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Bu arada, mürettebatın kurtarılmasında büyük çaba gösteren TCSG-86 Komutanı Deniz Kıdemli Üsteğmen Çağdaş Olcay ve personele takdirname verildi. Kaymakamlık tarafından yapılan açıklamada, "Rusya'nın Trabsu Limanı'ndan Çanakkale'ye hareket eden 9 bin 100 tonluk kömür yüklü içinde 4 ton motorin ve 14 ton fuiloil yakıt bulunan Oganbey adlı Panama Bandıralı, sahibi Türk gemi, 12 Aralık 2009 günü saat 02.30'da Kdz. Ereğli batısında 7-8 mil açıklarında batmıştı. 8'i Türk uyruklu 16 mürettebatı bulunan gemiden ilk etapta 12 kişi kurtarılmıştı. 2 mürettebat ölmüş, 2 mürettebat ise kayıptı, kayıplardan 1'i Türk olup, aramalara Sahil Güvenlik Komutanlığı koordinatörlüğünde halen devam edilmektedir. Söz konusu geminin mürettebatının kurtarılması çalışmalarında özverili çalışmaları sebebiyle TCSG-86 Komutanı Deniz Kıdemli Üsteğmen Çağdaş Olcay'a ve personeline İlçe Kaymakamımız Osman Ekşi Takdirname vererek, başarılı çalışmalarından dolayı kutladı" denildi.

Kaza yerine ilk ulaşan Hüseyin kaptan'dı

12 Aralık 2009 Günü  sabaha karşı Ereğli açıklarında batan Ogan Bey  gemisine ilk ulaşan ve gemi kaptanıyla birlikte 3 kişiyi kurtaran Su-B gemisinin kaptanı Hüseyin Bay olmuştu.

Hüseyin kaptan; DenizHaber'e kazayı şöyle anlatmıştı:

“Ogan Bey gemisini sürekli VHF 16. Kanaldan dinliyordum. Geminin durumunun çok ciddi olduğunu son yarım saate kadar anlamadık.  Gemi kaptanı da ilk başlarda gemisi batacakmış gibi konuşmadı, sanki gemi yan yattı ama biz bunu kurtarırız ümidi vardı. Bu şekilde kıyıya kadar ulaşırız inancı vardı. Son yarım saate kadar böyleydi, çünkü gemi ağır ağır yan yattı anladığım kadarıyla.Gemi son yarım saatte işin ciddiyetini anlatınca hemen hareket ettik. Ben gemiye 5,6 mil mesafedeydim. Biz Ereğli açığında tehlikeli madde taşıyan gemilere ait demir yerinde demirdeydik. Sahile 8 gomino kadar mesafedeydik. Bu şekilde hesaplarsak Ogan Bey de sahile 6-6,5 mil mesafedeydi. Ben gemiyi gözle de takip ediyordum ışığı görülüyordu. Ama ne derece yan yatmıştı gözle bunu seçemiyordum.  Sonra birden geminin ışıkları söndü. Ben de demirimi almıştım o sıra ileri tam yol verdim gemiye doğru. Gemiyi kaybolmadan önce AISten de (Otomatik Tanımlama Sistemi) izliyordum. Gözden kaybolduğunda AIS cihazı Ogan Bey gemisinin 7,77 knots hız yaptığını gösteriyordu.  Ben tam yol verdim kaza yerine doğru. Kaza yerine vardığımda, denizin üzerinde 2 tane liferaft gördüm. Liferaftların quick çakarlı işaret fenerleri yanmaktaydı. Yaklaştığımda liferaft olduklarından emin oldum. Denizde yüzen insanlar gördüm. 3 kişi sudaydı 1 kişi ise liferaftın üzerindeydi, o usta gemiciymiş.  Bu kişileri gemiye aldık. 3 kişiyi aldıktan sonra Erdemir 1 römorkörü geldi, onunla birlikte Sahil Güvenlik 86 botu da geldi. Biz aramaya devam ettik. Sabah 06:30’a kadar aramaya devam ettik.”

Görgü tanıkları, ilk müdahalenin demirden kalkan bir geminin yapmasını "Kurtarma ekipleri geç kaldı"  şeklinde değerlendirmişlerdi. Geminin 2 saat boyunca yana yatık vaziyette yardım talebinde bulunduğunu, gece 1,5-2 den itibaren yardım istediğini belirten görgü tanıkları, SU-B  kaptanı Hüseyin Bay'ın gemisinin 02:30 da, ikinci olarak Erdemir-1 römorkörünün kaza yerine intikal ettiğini, buna mukabil kurtarma ekiplerinin bu gemilerden sonra kaza yerine intikal ettiklkerini belirtmişlerdi.

Editör: TE Bilişim