Sedef Tersanesi'nin proje ihalesini kazandığı açıklanan Juan Carlos sınıfı havuzlu çıkarma gemisinin 360 Milyon Euro bedeli bulunuyor. 

Basında çıkan "3 Milyar Dolarlık proje" haberlerinin geminin değeriyle ilgili gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. 

Ancak günümüzde gemi inşa maliyetlerinin düştüğü gözönüne alınırsa, geminin bugünkü koşullarda çok daha ucuz bir maliyetle inşa edilmesi gerektiği uzmanlarca belirtiliyor. 

2011 yılında İstanbul'a gelen geminin bedeli 360 milyon Euro olarak belirtiliyor. 

2011 Yılında İstanbul'a Gelmişti

Projenin örnek gemisi olan İspanyol deniz kuvvetlerine ait Juan Carlos adlı gemi, 2011 yılında İstanbul'a bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Yapımına 2005yılında başlanan ve 2010 yılı Eylül ayında İspanya Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilen 231 metreboyundaki uçak gemisi “L-61 Juan Carlos 1”, Mayıs 2011 ayında İstanbul'a bir ziyaret gerçekleştirmişti. 

İstanbul'da bulunan İspanyol uçak gemisi “L-61 Juan Carlos I”in kaptanı Albay Gonzalez Aller, Türkiye'den son derece olumlu izlenimlerle ayrıldıklarını belirtmişti.

“Hem Türkiye, hem de Türkiye halkıyla çok yakın bir ilişkisi var. Aynı zamanda İspanya donanmasını da burada mutlaka ifade etmek gerekiyor. Çünkü her iki ülke de NATO üyesi. İspanya donanmasının da Türkiye ile yakın bir ilişkisi var. Ümit ediyoruz ki bu ziyaretimiz, her 2 ülke arasındaki bağları daha da güçlendirecek. Ziyaretimizin amacı her şeyden önce eğitim. Bu gemi, şu anda hizmetinin birinci yılında ve bizim garanti süresi adını verdiğimiz bir süre var. Bu süre zarfındaki bütün sistemleri tek tek kontrol ediyoruz. Gerek motorlarını, gerekse diğer fonksiyonlarını kontrol ediyoruz. Bunun için asıl lojistik üssümüz olan merkezden 1,5 ay kadar uzak kalarak, geminin bütün fonksiyonlarını test ediyoruz. Buna da aslında dayanıklılık ziyareti adını veriyoruz. Bu ziyaret kapsamında İstanbul'da bulunuyoruz.” diyen Albay Aller; İstanbul'dan kuzey Afrika'ya geçeceklerini, daha sonra İspanya'ya döneceklerini bildirmişti. 

İstanbul'da bulunmaktan son derece mutlu olduklarını aktaran Albay Aller, sözlerini şöyle sürdürmüştü:

“Gemimiz, şu anda hizmetinin birinci yılında ve bizim garanti süresi adını verdiğimiz bir süre var. Bu süre zarfındaki motorlarını ve bütün sistemleri “dayanıklılık testi” adı altında tek tek kontrol ediyoruz. Bu test amacıyla çıktığımız seyirde İstanbul’a da uğramak bizim içinmn büyük bir şans oldu.”

“L-61 Juan Carlos I”in kaptanı Albay Gonzalez Aller ve geminin 2. Komutanı, gemiyi İstanbul Limanından ayrılışında kılavuzlayan  KEGM İstanbul Liman Baş Kılavuz Kaptanlarından Kaptan Cahit İstikbal ile hatıra fotoğrafı çektirmişti. 

ÇOK MAKSATLI BİR GEMİ

Geminin temel özelliği bir çıkarma gemisi olması ve “uzak denizlerde” düzenlenen operasyonlarda görev alması.

İkinci görevi ise yine “uzak denizler”deki operasyonlarda askeri birliklere ihtiyaç duyulan her türlü malzemenin ve aracın ulaştırılması.

Üçüncü rolü, uçaklara ve helikopterlere alternatif bir platform sağlaması. Zira 202 metrelik uçuş pisti her tür uçağın iniş ve kalkışına izin veriyor.

Dördüncü ve son görevi belki de üstlendiği görevler içinde en önemli olanı. Gemi, özellikle insani yardım operasyonlarında ve deprem baştadoğal afetlerde görevlendirilmek üzere tasarlanmış.

TEKNİK ÖZELLİKLER

 

 İnşa yeri:  Navantia şirketi adına El Ferrol Tersanesi (İspanya)
 İnşa Yılı:  2009
 Maliyeti:  360 Milyon Euro
 Boyu:  230.82 m
 Uçuş güvertesi:  202 m
 Genişlik:  32 m
 Draft:  6.9 m
 Ağırlık:  27.079 ton
 Tahrik Sistemi:  Gaz türbini 2x11 Mw POD
 Hızı:  21 knot
 Menzili:  15 knot ile 9.000 DM
 KAPASİTE  
 Taşıyabildiği
 Personel:
 1.425 kişi
 Hangarlar:  6.000 M2
 Yükleme  
 Kapasitesi:
 6.000 ton
 Standart
 Yük:
4 adet LCM-1 ve LCAL tipi amfibi çıkarma botu, 46 adet Leopard 2 tankı, 4 adet AV-8B  Harrier ve F-35 eğitim uçağı, CH-47, Sea King ve NH-90 amfibi saldırı helikopterleri.
Editör: TE Bilişim